17 Ιουλίου 2013

Κατάσχουν τις εκτάσεις των βεδουίνων

Χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες διαδήλωσαν χθες εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να μετακινήσει χιλιάδες Αραβες βεδουίνους από τους καταυλισμούς τους στην έρημο Νεγκέφ, σε οργανωμένα, έτοιμα χωριά που έχει φτιάξει η κυβέρνηση.
Οι βεδουίνοι διαμαρτύρονται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να κατασχέσει τη γη τους και να αλλοιώσει τον πολιτισμό τους, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους. Το Ισραήλ, από την άλλη, υποστηρίζει ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των βεδουίνων, οι οποίοι θα αποκτήσουν βασικές υπηρεσίες, κάτι που οι περισσότεροι τώρα δεν έχουν.

Οι βεδουίνοι είναι νομαδικός λαός. Στην πόλη Μπεερσεβά, τη μεγαλύτερη της Νεγκέφ, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 800 βεδουίνοι, κατά την αστυνομία, και συγκρούστηκαν μαζί της. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες και ότι συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέλαβαν 15 άτομα. Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 15 τοποθεσίες στη Νεγκέφ, στη Γαλιλαία και στη Γιάφα. Το πρόβλημα άρχισε τον Ιούνιο, όταν η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει τον εκτοπισμό 30-40 χιλιάδων βεδουίνων, την καταστροφή περίπου 40 οικισμών τους και την κατάσχεση των εκτάσεών τους, που είναι περίπου 70 χιλιάδες εκτάρια στη Νεγκέφ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=374938