17 Ιουλίου 2013

Επίθεση στη Συρία, άμυνα στον Λίβανο

Την ώρα που ο κυβερνητικός στρατός με τον αέρα της νίκης στο Κουσάιρ σφυροκοπά τους αντάρτες στη Χομς και στα περίχωρα της Δαμασκού, η CIA ενημέρωνε τη Βηρυτό ότι εξτρεμιστές σουνίτες ετοιμάζουν επίθεση στη συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ. 
Την ώρα που ο κυβερνητικός στρατός με τον αέρα της νίκης στο Κουσάιρ σφυροκοπά τους αντάρτες στη Χομς και στα περίχωρα της Δαμασκού, η CIA ενημέρωνε τη Βηρυτό ότι εξτρεμιστές σουνίτες ετοιμάζουν επίθεση στη συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ
 Του Νικόλα Ζηργάνου

 Στα προάστια της Δαμασκού έχουν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, καθώς, ενθαρρημένες από τη νίκη τους στο Κουσάιρ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σοκ της ένοπλης αντιπολίτευσης και να ανακαταλάβουν στρατηγικής σημασίας περιοχές στην περίμετρο της πρωτεύουσας. Πολεμικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα βομβάρδισαν για τέταρτη ημέρα το προάστιο Καμπούν, μέσω της βιομηχανικής περιοχής του οποίου εισέρχονται στη Δαμασκό αντάρτες από το επίσης ανταρτοκρατούμενο προάστιο Χαράστα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Η μάχη της Καμπούν

Εκατοντάδες άντρες από τις επίλεκτες δυνάμεις της Προεδρικής Φρουράς κατέλαβαν χθες το κέντρο της Καμπούν και δίνουν μάχες με τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο της συνοικίας, στην οποία κατοικούν 40.000 άνθρωποι, κυρίως σουνίτες. Η εργατούπολη της Καμπούν είναι και συμβολικά σημαντική για τους αντάρτες, καθώς, πέρα από ορμητήριο για την πρωτεύουσα, αποτελεί και περιοχή σύμβολο, που εξεγέρθηκε από τις πρώτες κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από δύο χρόνια.

Σκληρές μάχες δίνουν οι αντάρτες και στη Χομς, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα σφυροκοπούν με άρματα και αεροπορία θέσεις ανταρτών, ενώ ένταση επικρατεί και στο Χαλέπι, με την αντιπολίτευση να βρίσκεται διασπασμένη και σε ένοπλη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της, καθώς οξύνονται οι διαμάχες μεταξύ των μετριοπαθών και των εξτρεμιστών σουνιτών, που θεωρητικά πολεμούν από κοινού για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ. Οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, αλλά η μεταξύ τους αντιπαράθεση οξύνεται όσο περνάει ο χρόνος και αναδύονται οι εσωτερικές τους αντιθέσεις. Την περασμένη Παρασκευή άντρες ισλαμικής οργάνωσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα εκτέλεσαν τον περιφερειακό διοικητή της Λαττάκειας του προσκείμενου στην αντιπολίτευση Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Καμάλ Χαμάμι, έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες των ανταρτών.

Ομως, στο κουβάρι της περίπλοκης συριακής εξίσωσης ήρθε να προστεθεί και μια νέα παράμετρος: οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να υποστηρίζουν με εθελοντές μαχητές την ισλαμική αντιπολίτευση στη Συρία και ότι ήδη λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο εσωτερικό της χώρας.

Οι σουνίτες Ταλιμπάν, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, που μάχονται εδώ και μία 12ετία κατά των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και ετοιμάζονται να καταλάβουν και πάλι με τα όπλα την εξουσία στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων, θα μάχονται πλέον και στη Συρία, αυτή τη φορά σε συμμαχία με τις δυνάμεις που υποστηρίζει η Δύση για την ανατροπή του Ασαντ. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί πόσο σημαντική θα είναι η στρατιωτική βοήθεια των Ταλιμπάν προς τη συριακή αντιπολίτευση, όμως και μόνο ο συμβολισμός της κίνησης αυτής δείχνει και τη διάχυση της συριακής κρίσης και τη γεωγραφική της εξάπλωση, που απειλεί πλέον ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με αποσταθεροποίηση.

Η CIA στη Βηρυτό
 Την ίδια ώρα, στον Λίβανο, ανακατεύεται και πάλι η τράπουλα, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν επισήμως τους Λιβανέζους ομολόγους τους αλλά και την κυβέρνηση ότι μια ομάδα που δρα στο εσωτερικό της χώρας και σχετίζεται με την Αλ Κάιντα έχει εισαγάγει παράνομα από τη Συρία μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη εφημερίδα του Λιβάνου «Αλ Αχμπάρ», ο σταθμάρχης της CIA στη Βηρυτό έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία στις αρχές του Λιβάνου, σύμφωνα με τα οποία ομάδα τρομοκρατών σχεδιάζει διπλή επίθεση -ίσως αυτοκτονίας- με δύο παγιδευμένα φορτηγά κατά της σιιτικής συνοικίας της Βηρυτού, Νταΐγια, στην οποία σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες βομβιστική επίθεση από «αγνώστους».

Η περιοχή θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης οργάνωσης που στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τής «Αλ Αχμπάρ», τα εκρηκτικά έχουν βάρος επτά τόνους και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο κατά της σιιτικής οργάνωσης αλλά και κατά του λιβανέζικου στρατού, διπλωματικών αποστολών των χωρών του Κόλπου που εδρεύουν στη Βηρυτό. Μετά την πρώτη ενημέρωση, οι Αμερικανοί επανήλθαν με νέα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται και άλλη οργάνωση σύμμαχος της Αλ Κάιντα στον Λίβανο, η οποία εισήγαγε άλλους δύο τόνους εκρηκτικά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά της Χεζμπολάχ, διπλωματών από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης, παρέδωσαν στοιχεία για εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση της Συρίας η οποία προμηθεύτηκε 2.000 ρουκέτες με τις οποίες σκοπεύει να επιτεθεί από συριακό έδαφος κατά των βάσεων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι Αμερικανοί σπεύδουν να ενημερώσουν τις αρχές του Λιβάνου -και εμμέσως την κατά τα άλλα «κόκκινο πανί» για τα συμφέροντά τους, Χεζμπολάχ-, και μάλιστα με συγκεκριμένα στοιχεία, για πιθανές επιθέσεις από σουνίτες εξτρεμιστές.

Στοπ στους σουνίτες
 Ορισμένοι στη Βηρυτό εκτιμούν ότι αυτή η ενέργεια δείχνει τις αποστάσεις που θέλουν να κρατήσουν κάποιοι στο Λάγκλεϊ, την έδρα της CIA στη Βιρτζίνια, από τους σουνίτες τρομοκράτες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για τον Λίβανο. Στην πράξη , οι Αμερικανοί -προς το παρόν- δείχνουν να στηρίζουν το status quo στον Λίβανο και φαίνεται να θέλουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της συριακής κρίσης και έναν νέο πόλεμο, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας των Κέδρων.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν, σε δεύτερο επίπεδο, ότι μπορεί αυτή η εθελούσια μετάγγιση κρίσιμων πληροφοριών για τη Χεζμπολάχ να γίνεται μόνο και μόνο για να μη στοχοποιηθούν οι Αμερικανοί ως υπεύθυνοι ύστερα από μια πιθανή αιματηρή επίθεση σουνιτών εξτρεμιστών κατά της σιιτικής οργάνωσης, έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανά αντίποινα…