Θα συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου ΥΠΕΞ
Επίσκεψη – αστραπή στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου
κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σε μία περίοδο που
βρίσκονται σε προετοιμασία σημαντικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ η
αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης
Ανατολής μοιάζει ανεξέλεγκτη έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην
Αίγυπτο.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία, αν και μοιάζει αιφνιδιαστική, κρίθηκε επιβεβλημένη για μία σειρά λόγων. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και αναμένεται να γίνει εκτενέστατη συζήτηση για δύο από τα πλέον καυτά θέματα διεθνούς πολιτικής αυτήν περίοδο. Πρόκειται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και στην Αίγυπτο και η οποία ανησυχεί σφόδρα τόσο τους Ευρωπαίους όσο επίσης και την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να συζητήσει αυτά τα θέματα με την Άγκυρα.
Ωστόσο, υπάρχει άλλος ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Λευκωσία σχεδιάζει να καταθέσει την πρότασή της για την πόλη της Αμμοχώστου στον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε που στη συνέχεια θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει την Άγκυρα. Η οριστικοποίηση της απόφασης της Κύπρου για το αν θα προβεί σε αυτή την κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα και μία αιφνίδια πύκνωση των ελληνοτουρκικών επαφών σε μία περίοδο που η Αθήνα ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Νταβούτογλου να βρεθεί και στην Αθήνα εντός του Αυγούστου για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα, με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε ασταθή ισορροπία, η Ουάσιγκτον θα έβλεπε θετικά μία σύμπηξη δυνάμεων των παραδοσιακών συμμάχων της στην περιοχή.