21 Ιουλίου 2013

Μην... «τσιμπάτε» στην ένταση!

Η κρίση που ζει η χώρα παράγει αρκετή κοινωνική και πολιτική πόλωση. Η ορθή διαχείρισή της είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ταυτόχρονα είναι και μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης. Οσοι μέσα σ' αυτό το περιβάλλον «επενδύουν» πολιτικά σε μια «στρατηγική έντασης» ή με τη στάση τους τη διευκολύνουν (δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν πολλές) προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στον τόπο.Η ΧΑ προεξάρχει σ' αυτόν τον «χορό», καθώς στρέφεται συλλήβδην και άνευ διακρίσεων κατά του πολιτικού συστήματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προωθεί την αποσταθεροποιητική πολιτική της ως «αντισυστημική δύναμη», συγκαλύπτοντας όσο μπορεί ή εμφανίζοντας ένα μέρος μόνο του ευρύτερου ναζιστικού σχεδίου που έχει για την Ελλάδα.
Αρα η ένταση, οι προκλήσεις, οι «τσαμπουκάδες» εντός και εκτός της Βουλής και η στροφή «κατά πάντων» εξυπηρετούν τη στρατηγική της. Κάτι που επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από τις δημοσκοπικές ενδείξεις...

Εντελώς άλλης κατηγορίας «τεχνική ένταση» είναι αυτή που καλλιεργεί για μικροκομματικούς λόγους και αφελώς ο υπό διαμόρφωση «νέος διπολισμός» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την εκλογική κυριαρχία. Πάντως και αυτός λειτουργεί επιβαρυντικά και παραμορφωτικά στο πολιτικό σύστημα. Στον «χορό αυτό» συμμετέχουν βέβαια και οι ΑΝ.ΕΛ., με στόχευση την «περιφρούρηση» του ζωτικού πολιτικού χώρου τους... Δεν είναι φυσικά όλα τα ίδια, αλλά «κοινοί παρονομαστές» υπάρχουν! Στέκομαι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι το πρώτο και το δεύτερο σε εκλογικό μέγεθος κόμμα. Η ΝΔ εμφανίζει συστηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως εξωθεσμική δύναμη που συνορεύει με την «τρομοκρατία», τη «βία» κ.λπ. και ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα εμφανίζει τη ΝΔ του κ. Σαμαρά ως ένα ακροδεξιό κόμμα, «κατοχική δύναμη», «κυβέρνηση Τσολάκογλου» κ.λπ.

Αυτά τα «μοτίβα» μπορεί να εξυπηρετούν κάποια κομματικά ακροατήρια, αλλά βλάπτουν τη δημοκρατία και τη χώρα, πέραν του ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ακόμα κι όταν εμφανίζονται ως «πολιτικό ολίσθημα» της στιγμής. Σε τελευταία ανάλυση, αναπαράγουν «εμφύλια πολεμικά μοτίβα» εκτός τόπου και χρόνου, που λειτουργούν τελικά υπέρ των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, ως αποτέλεσμα του εκατέρωθεν διασυρμού.
Ψυχραιμία, παιδιά, και αυτοσυγκράτηση. Μην «τσιμπάτε», γιατί θα την «πληρώσουμε» όλοι...
panpan@pegasus.gr
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ