21 Ιουλίου 2013

45% Η ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αρχιπέλαγος στεγνό από ιατρική φροντίδα

Στελεχωμένες κατά το ήμισυ είναι οι μονάδες υγείας των νησιών των Κυκλάδων καθώς παρατηρούνται μεγάλες και πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες. Παρά τις εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω θερινών διακοπών, υπάρχουν νησιά όπου και φέτος ντόπιοι και επισκέπτες θα εύχονται ο Θεός να βάλει το χέρι του. Στα αξιοσημείωτα, π.χ. της Νάξου, ένας παιδίατρος καλύπτει επί εικοσιτετραώρου βάσεως τις ανάγκες του νησιού, για τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού, παρότι πολλοί κάτοικοι είναι νεφροπαθείς, δεν υπάρχουν γιατροί ΕΣΥ Νεφρολογίας και Αιματολογίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Κ.Υ. Ιου και στο Κ.Υ. Μήλου υπηρετεί αντίστοιχα μόνο ένας ιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Σίκινο, Σέριφο και Κίμωλο υπηρετούν μόνο ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου. Στις περισσότερες Υγειονομικές Μονάδες δεν υπηρετούν παιδίατροι. Στην κατηγορία των Δ.Ε. και Τ.Ε. Ιατρικών Εργαστηρίων και Ραδιολογίας - Ακτινολογίας καταγράφονται επίσης σημαντικές ελλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Γολγοθάς
Οπως τονίζουν οι διευθυντές των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά και οι τοπικοί φορείς, οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη των 117.000 μόνιμων κατοίκων και των εκατομμυρίων επισκεπτών (ημεδαπών και αλλοδαπών) στις Κυκλάδες, φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν. Ακόμα και η αναφερόμενη στο σύνολο των μόνιμων κατοίκων ποσοστιαία αναλογία ιατρού ανά κάτοικο είναι, τις περισσότερες φορές, υποπολλαπλάσια του κανονικού, μετατρέποντας σε πραγματικό «Γολγοθά» την ενδεχόμενη ανάγκη για περίθαλψη κάποιου, αν λάβει κανείς υπόψη και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό καθώς και αναλώσιμα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 1/3 των ατόμων που θα επιλέξουν ένα νησί ως προορισμό των διακοπών τους θα χρειαστούν τη βοήθεια μιας ιατρικής μονάδας εξαιτίας ενός επιπόλαιου ή σοβαρότερου τραυματισμού ή ασθένειας. Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την ασφαλή στελέχωση των μονάδων υγείας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες. Δυστυχώς παρατηρείται έλλειψη και στην κάλυψη αγροτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα αρκετά μικρά νησιά της περιοχής να μη καλύπτονται ενώ η έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία δεν προσελκύει το ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων.
«Η τραγική υποστελέχωση έχει αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους και να αυξάνονται οι μεταφορές ασθενών από τα νησιά προς τα νοσοκομεία του κέντρου με παράλληλη αύξηση του κόστους μετακίνησης», λέει ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας. «Το ΕΚΑΒ δεν δύναται να καλύψει επαρκώς το θέμα των διακομιδών και συχνά ασθενείς διακομίζονται με πλωτό ιδιωτικό μέσο. Παρατηρείται υποστελέχωση του ΕΚΑΒ με αρκετά προβλήματα ομαλής εκτέλεσης 24ωρης κάλυψης στα νησιά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, από το σύνολο των διακομισθέντων ασθενών του νησιωτικού χώρου απόλυτη ένδειξη αεροδιακομιδής είχε το 61% των περιπτώσεων, σχετική ένδειξη το 32,8%, ενώ το 6,2% δεν είχε καμία ιατρική ένδειξη και η αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε για κοινωνικούς λόγους».
Να σημειώσουμε ότι συχνά οι προκηρύξεις ιατρών αποβαίνουν άγονες και σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, απαιτείται η εκ νέου προκήρυξή τους με χρονοβόρες διαδικασίες και αμφίβολα αποτελέσματα πλήρωσης των θέσεων και διορισμών. Καταγράφονται επίσης περιπτώσεις υπαναχώρησης ιατρών λίγο πριν ή λίγο μετά τις ανακοινώσεις διορισμών τους.
Η εξαιρετικά αδύνατη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων, τα προβλήματα της νησιωτικής διασποράς και η ελλιπής συγκοινωνιακή διακλάδωση επιβάλλουν την ανάπτυξη προσεγγίσεων με βάση τόσο την αρχή της αναλογικότητας όσο και της συμπληρωματικότητας.
Νησιωτικό ΕΣΥ
«Η ανάγκη δημιουργίας ειδικού συστήματος υγείας για το Νότιο Αιγαίο», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος, «έχει τεθεί ως θέμα μείζονος σημασίας στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο με έκδοση σχετικού ψηφίσματος διεκδικεί την καθιέρωση ενός περιφερειακού συστήματος υγείας προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει: ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών, με πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις οι οποίες οδηγούν σήμερα τους νησιώτες στην Αθήνα».
Συχνά πυκνά οι δήμαρχοι του νομού αιτούνται τη στελέχωση των Κ.Υ. και πολυδύναμων ιατρείων που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο, πλήρη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των νησιών με κεντρικά νοσοκομεία, αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς ειδικότητας στα πολυδύναμα ιατρεία των μικρών νησιών, επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
«Η επίλυση των προβλημάτων υγείας», προσθέτει ο Γιώργος Πουσσαίος, «η υιοθέτηση και ενεργοποίηση του νησιωτικού εθνικού συστήματος υγείας και του νησιωτικού ΕΚΑΒ, αποτελούν για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες. Είναι δεδομένο ότι με την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των ΠΠΙ θα μειωθούν οι αεροδιακομιδές και θα αντισταθμιστεί η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού μέσω της ΔΥΠΕ. Επιπλέον, όμως, ένα σημαντικό όφελος θα είναι η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαβιούν στα νησιά μας και πιστεύουν στο ΕΣΥ».