11 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλώσεις ανατρέπουν τα σχέδια του Ερντογάν για την προεδρία Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού εμφανίζονται εξαιρετικά επισφαλή πλέον

Οι διαδηλώσεις ανατρέπουν τα σχέδια του Ερντογάν για την προεδρία Το κίνημα Καταλάβατε το Γκεζί -που ξεκίνησε ως οικολογικό αλλά εξελίχθηκε σε πολιτικό με γενικευμένες διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού- εμφανίστηκε στην χειρότερη στιγμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τοπικές και, κυρίως, προεδρικές εκλογές πρόκειται να διοργανωθούν το 2014 και να ακολουθήσουν οι γενικές εκλογές το 2015.Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, ιδίως για τις προεδρικές εκλογές. Επιθυμεί ως τότε να έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του νέου τουρκικού Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί κατά πάσα πιθανότητα σε δημοψήφισμα και θα εγκαθιδρύει προεδρικό σύστημα στη  χώρα. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αναδειχθεί ο ίδιος ως ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που θα έχει διευρυμένες εξουσίες και θα εκλεγεί απευθείας από τον λαό.


Αλλά οι διαδηλώσεις που πήραν εξαιρετικά βίαιη μορφή το τελευταίο δεκαήμερο στην Τουρκία «άνοιξαν την πόρτα σε μια διαδικασία που ενδέχεται να ανατρέψει τα σχέδια του Ερντογάν για το 2014», γράφει ο Γκιοκσέλ Μποζκούρτ στη «Hurriyet». «Η αιφνίδια αντίσταση που αναδύθηκε από τους δρόμους αποκάλυψε ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν τα σχέδια που καταρτίστηκαν στα πίσω δωμάτια της πολιτικής».

Ο τούρκος δημοσιογράφος επαινεί τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέναντι στους διαδηλωτές , αντιδιαστέλλοντάς τη με εκείνη του Ερντογάν. «Ο Γκιουλ ενίσχυσε τη θέση του. Εκτιμήθηκε το ότι προσπάθησε να επαναφέρει την αρμονία ανάμεσα στους κρατικούς θεσμούς, επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κοινωνία των πολιτών και υιοθέτησε ειρηνική στάση. Ενήργησε ως πρόεδρος ολόκληρης της χώρας και ενίσχυσε τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία», γράφει. «Εστειλε στην κυβέρνηση ένα μήνυμα με ισχυρό υπονοούμενο: "Δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια για το 2014 χωρίς εμένα"».  

Πολλοί αναλυτές υποψιάζονται ένα παιχνίδι «καλού μπάτσου - κακού μπάτσου» μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν.  Ομως υπάρχουν άλλοι τόσοι που μιλούν για ρήγμα στις σχέσεις των δύο κορυφαίων πολιτικών και για άρνηση του Γκιουλ να παίξει ένα παιχνίδι Πούτιν-Μεντβέντεφ όσον αφορά την εναλλαγή στην πρωθυπουργία και στην προεδρία μεταξύ του ίδιου και του Ερντογάν.  

Ο Μποζκούρτ πιστεύει ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα φέρει το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις τοπικές και γενικές εκλογές, τις οποίες ο Ερντογάν επιθυμεί να προκηρύξει πρόωρα το 2014. «Αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ο Ερντογάν την προεδρία», γράφει. «Αντ' αυτού, ενδέχεται να άρει την απαγόρευση τέταρτης θητείας για τον πρωθυπουργό, να θελήσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και να θέσει υποψηφιότητα ο Γκιουλ για δεύτερη θητεία στην προεδρία».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=517376