11 Ιουνίου 2013

Έγγραφο του ΣτΕ για τα δικαιώματα των Καρπασιτών Συμβ.Ευρώπης: Στέλνει εγκλωβισμένους στην «επιτροπή» για περιουσίες

Συμβ.Ευρώπης: Στέλνει εγκλωβισμένους στην «επιτροπή» για περιουσίεςΛευκωσία: Στην «επιτροπή» και στα «δικαστήρια» των κατεχομένων θέλει να στείλει τους εγκλωβισμένους το Συμβούλιο της Ευρώπης σ' ό,τι αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Έγγραφο που αποδέσμευσε μετά την τελευταία της σύνοδο η εξ υπουργών επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι άκρως αποκαλυπτικό των όσων συζητούνται επί του συγκεκριμένου θέματος και κυρίως το πώς η τουρκική πλευρά με ψευδείς διατυπώσεις προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα.


Το εν λόγω έγγραφο αποτελεί μια σύνοψη των όσων συζητήθηκαν μέχρι στιγμής σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την εξέταση της εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΑΔ από την Τουρκία στην 4η διακρατική προσφυγή της Κύπρου και την πτυχή των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «όλα τα μέτρα που έχουν αναληφθεί από το εναγόμενο κράτος φαίνονται ικανά να αποκαταστήσουν τις παραβιάσεις που έχουν βρεθεί από το Δικαστήριο σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που διαμένουν μόνιμα στο βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα της Κύπρου και τους κληρονόμους τους, Ελληνοκύπριους που διαμένουν στο βόρεια τμήμα της Κύπρου». Στη συνέχεια το έγγραφο αναφέρει και το εξής σημαντικό: «Θα είναι σαφώς θέμα πρακτικής μεταξύ των διάδικων Αρχών, των δικαστηρίων και της Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών στο να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί».

Ουσιαστικά, με την τοποθέτησή του αυτή το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλνει τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στην «επιτροπή» των κατεχομένων, εάν και εφόσον διαπιστώνουν ότι παραβιάζονται τα όποια δικαιώματα έχουν σε σχέση με τις περιουσίες τους. Την ίδια ώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος, καλεί τους εγκλωβισμένους να καταφύγουν και στα «δικαστήρια» των κατεχομένων εάν και εφόσον κρίνουν ότι η απόφαση της «επιτροπής» δεν τους ικανοποιεί.
Ακόμα, αναφέρεται στο έγγραφο ότι τα μέτρα που έχουν λάβει οι τουρκικές Αρχές «φαίνονται ικανά προκειμένου να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις παρόμοιες με εκείνες που έχουν εντοπιστεί από το Δικαστήριο, καθώς από τη μια δίνει το δικαίωμα σε κατοίκους της Καρπασίας εάν φύγουν από τον βορρά μόνιμα να αποτρέψουν διανομή της περιουσίας τους σε τρίτα μέρη και, από την άλλη, επιτρέπει σε κληρονόμους τους να κληρονομήσουν την περιουσία». Υποστηρίζεται ακόμα ότι οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι μπορούν να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ανταλλαγή περιουσιών ή αποκατάσταση της περιουσίας η οποία έχει αποδοθεί σε τρίτο μέρος. Στο έγγραφο, αναφέρεται ακόμα πως «υπό το φως των πιο πάνω κανένα πρόσθετο αποτρεπτικό ή προστατευτικό μέτρο δεν φαίνεται να χρειάζεται για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου σ' ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πτυχή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία απαντώντας σε ερωτήματα που της έχουν τεθεί σ' ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα σ' ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους στην περιουσία. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως καταγράφεται στο εν λόγω έγγραφο, απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων εις βάρος των εγκλωβισμένων.

Η ΕΜΑ στην τελευταία της συνεδρία αποφάσισε να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, όπως αποστείλουν στη Γραμματεία της εξ υπουργών επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέχρι τις 30 Ιουνίου, συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία κρίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις και δεν απαντώνται μέσα από το εν λόγω έγγραφο. Το όλο θέμα θα επανεξεταστεί σ' ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014. Κίνηση η οποία γίνεται προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις στο Κυπριακό που μπορεί να επηρεάσουν τα θέματα περιουσιών.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης