Ο κ. Γκιουλ, συνεπής στην επίσημη τουρκική πολιτική, φρόντισε να εξαιρέσει όχι μόνο τη Συρία, αλλά και την Ελλάδα από τις χώρες που έχουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, διαγράφοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα δικαιολόγησε τον «ρόλο» της χώρας του λέγοντας ότι η Τουρκία έχει «μεγάλη ακτογραμμή και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο». Ο κ. Γκιουλ όμως προέβαλε και τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων τονίζοντας ότι έχουν δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς η ανθρωπότητα και η Ευρώπη δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Πάντως η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε την Πέμπτη εξήγγειλε ωκεανογραφικές έρευνες από 10-14 Μαΐου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τη NAVTEX 299/13 το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2 θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ