11 Μαΐου 2013

ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ «Διαγράφει» ο Γκιουλ την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο Γκιούλ προέβαλε και τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας πως έχουν και αυτοί δικαιώματα στο φυσικό αέριο Μηνύματα για τη διεκδίκηση ρόλου από την Τουρκία στη διαχείριση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε από την Κωνσταντινούπολη χθες ο πρόεδρος Γκιουλ, ενώ ένα ακόμη τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από χθες για ωκεανογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Γκιούλ προέβαλε και τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας πως έχουν και αυτοί δικαιώματα στο φυσικό αέριο
Ο Α. Γκιουλ μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο Ενεργείας που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Σαμπανσί, διεκδικώντας ρόλο για την Τουρκία δήλωσε ότι όλα τα σχέδια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να «εμπλέξουν όλα τα κράτη της περιοχής, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας, ώστε να επιλύσουν και τα πολιτικά προβλήματα».

Ο κ. Γκιουλ, συνεπής στην επίσημη τουρκική πολιτική, φρόντισε να εξαιρέσει όχι μόνο τη Συρία, αλλά και την Ελλάδα από τις χώρες που έχουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, διαγράφοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα δικαιολόγησε τον «ρόλο» της χώρας του λέγοντας ότι η Τουρκία έχει «μεγάλη ακτογραμμή και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο». Ο κ. Γκιουλ όμως προέβαλε και τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων τονίζοντας ότι έχουν δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς η ανθρωπότητα και η Ευρώπη δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

Πάντως η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε την Πέμπτη εξήγγειλε ωκεανογραφικές έρευνες από 10-14 Μαΐου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τη NAVTEX 299/13 το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2 θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ