11 Μαΐου 2013

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα με μπαλαντέρ τους Κούρδους

«Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία ηττήθηκε και, επειδή ήμασταν σύμμαχοι με τις Κεντρικές Δυνάμεις, θεωρήθηκε ότι ηττηθήκαμε κι εμείς». Αυτό είναι το αποτέλεσμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το διδάσκονται εδώ και δεκαετίες τα παιδιά του Δημοτικού στην Τουρκία. Η απάντηση στο ερώτημα «με ποιον είσαι» είναι στρατηγικής και ζωτικής σημασίας στερεότυπο σε μια χώρα όπου οι γενιές αποστηθίζουν την τουρκική εκδοχή της έκβασης του Α' Πολέμου.

Δηλαδή «στην πραγματικότητα εμείς δεν ηττηθήκαμε, αλλά έτσι μας θεώρησαν». Αρα, δηλαδή, σημασία έχει σε ποιο τρένο είσαι επιβάτης. Και επειδή είναι δεδομένο το τρένο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία, ήταν απόλυτα λογικό η αντίδραση της Αγκυρας στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας να είναι καθυστερημένη και υποτονική και σε καμία περίπτωση εφάμιλλη του περίφημου «one minute». Δηλαδή του δημόσιου κατσαδιάσματος του Ερντογάν προς τον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρεζ για τους Παλαιστίνιους της Γάζας το 2009.Το τρένο, βλέπετε, επιβάλλει αυτή τη φορά να αναβάλει ο Ερντογάν το ταξίδι του στη Γάζα και να το πραγματοποιήσει μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Και επειδή ο ρόλος που επιτρέπει ο μηχανοδηγός στους υπόλοιπους είναι στην καλύτερη περίπτωση αυτός του ελεγκτή, δεν θα μπορούσε η Αγκυρα παρά να περιμένει εναγωνίως τα αποτελέσματα των επαφών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Μόσχα. Διότι δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Ή θα τα βρουν Ουάσιγκτον και Μόσχα στο θέμα της μεταβατικής περιόδου στη Συρία ή η χώρα αυτή θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο εμφύλιων πολέμων με χαρακτηριστικό τις φυγόκεντρες τάσεις. Σουνίτες, σιίτες (αλεβίτες), Κούρδοι και, ως τελευταίος τροχός, οι χριστιανοί.

Το Κουρδικό
Η Συρία όμως, πέρα από σημαντική εστία -επίκεντρο, σύμφωνα με μία άποψη- στις πολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, έχει για την Τουρκία και μία πρόσθετη διάσταση. Το κουρδικό ζήτημα που έχει εισέλθει εδώ και λίγο καιρό σε μια διαφορετική πορεία στην Τουρκία, είναι εν τη γενέσει του στη Συρία. Λαμβανομένων υπ' όψιν της κατάστασης αυτονομίας των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, της προοπτικής παρόμοιας κατάστασης στη βόρεια Συρία και της «διαδικασίας εξομάλυνσης» στην Τουρκία, έχουμε μια τριπλή εξίσωση. Με άλλα λόγια, μια φωτογραφία που δείχνει το πώς και πόσο έχει εξελιχθεί το Κουρδικό σε βασική παράμετρο στη Μέση Ανατολή.
Εάν το τρένο δεν εκτροχιαστεί, το ζητούμενο είναι να συνταξιδεύουν Τούρκοι, Αραβες, Κούρδοι, σουνίτες και σιίτες. Απλώς τώρα κόβονται τα εισιτήρια. Και αυτά είναι πρώτης και δεύτερης θέσης. Με άλλα λόγια, εις τα εξ ων συνετέθη η Μέση Ανατολή, με στόχο το ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Νέος μπαλαντέρ οι Κούρδοι. Και αφού «εις τα εξ ων συνετέθη», έπεται ζήτημα Ιράν.