11 Μαΐου 2013

Πολιτική λύση στο Συριακό Τα παθήματα του Ιράκ έγιναν μαθήματα, τονίζει ο Τζο Μπάιντεν

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTa4XA7cJL5F17Pi5y4S6ns8AkitJkmMVOnwFU4P_ORIxHoL30yPQReuters, ΑΠΕ
Σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης της διπλωματικής δυναμικής στο Συριακό, που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη συμφωνία Ουάσιγκτον και Μόσχας για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης και εναντίον της βιαστικής προσφυγής σε στρατιωτικές ενέργειες.
«Στη Μέση Ανατολή, οι πιο αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι πολιτικές και όχι στρατιωτικές», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή, στην Ουάσιγκτον, με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στον συριακό εμφύλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνέδεσε ευθέως την επιφυλακτική προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι της συριακής κρίσης με τα πικρά μαθήματα από τις επιλογές της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο, για να προσθέσει: «Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα πάντα όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, επικαλούμενη τα περί όπλων μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων, τις οποίες εκτοξεύουν εναντίον αλλήλων η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον, προσέθεσε όμως ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν χρησιμοποιήθηκαν κατά τύχη, από το καθεστώς ή από τους αντάρτες». Απαντώντας στους θιασώτες της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την τραγική εμπειρία του Ιράκ: «Ξέρουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση αν είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, να στείλουμε 160.000 στρατιώτες, να υποστούμε 6.000 θανάτους».

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε κατηγορηματικός στους ισχυρισμούς του περί χρησιμοποίησης χημικών όπλων από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε, καιρό τώρα, χημικά όπλα και πυραύλους» εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών. Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε κατηγορηματικά, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φεϊζάλ Μοκτάντ, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να υποδεχθεί «οποιαδήποτε στιγμή» εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση του ζητήματος.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξή του, στο NBC, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 16 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Συρία προκειμένου να εμποδιστούν οι αεροπορικές δυνάμεις του Ασαντ να βομβαρδίζουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Ομπάμα απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο θα συνεπαγόταν επιλεκτικούς βομβαρδισμούς, ανθρώπινες απώλειες και πιθανή εμπλοκή ακόμη και χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό, την οποία ανήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στη Μόσχα. Χθες το πρωί έφτασε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία. Υπέρ της ρωσοαμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε και η Αίγυπτος, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ Κάμελ, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέθεσε σχέδιο απόφασης για το Συριακό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.