Τι είδους λύση; Είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών. Προχθές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, διαμήνυσε στην Τουρκία ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επιτρέψει απευθείας εμπόριο των Τ/κ μέσω Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., αν η Τουρκία επιτρέψει το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Είπε ακόμα πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να ανοίξει και κάποια κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα σιωπά. Δεν αντιδρά. Γιατί να το πράξει άλλωστε αφού, πρώτον, γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι οικονομικά πατημένη στο λαιμό. Δεύτερον, ήδη σχεδόν η πτυχή του εδαφικού έχει «λυθεί» διά της εξαγοράς ε/κ περιουσιών. Τρίτον, ουδείς πιέζει την Τουρκία για να συναινέσει σε βιώσιμη λύση. Τέταρτον, Ελλάδα και Κύπρος αδυνατούν να επιβάλουν οποιαδήποτε θέση ή να ασκήσουν πίεση στην υπερφίαλη και αλαζονική Τουρκία. Η Κυβέρνηση λέγει ότι, για να ξαναρχίσουν συνομιλίες, πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό ο Ι. Κασουλίδης μετέβη στην Ουάσιγκτον; Πού στηρίζονται, αυτός και ο Πρόεδρος, ώστε να αναμένουν πως οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν το φθινόπωρο;
Υπάρχουν και θετικά δεδομένα, που η Λευκωσία καλείται να αξιοποιήσει με σοβαρότητα, πειστικότητα και αξιοπιστία. Πρώτα απ’ όλα είναι η αλματώδης και εντυπωσιακή ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ. Δεύτερον, είναι η αδιαμφισβήτητη κοινότητα ενεργειακών συμφερόντων, δημοκρατικών πολιτευμάτων, αρχών και αξιών. Τρίτον, είναι η συνεχιζόμενη ψυχρότητα στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Η «απολογία» Νετανιάχου δεν βελτίωσε αυτές τις σχέσεις, εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αναισχυντίας. Τέταρτον, πρέπει, επιτέλους, να σφυρηλατηθεί ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε όλους τους τομείς και ειδικά στην ενεργειακή ασφάλεια, στην άμυνα και στην ασφάλεια. Πέμπτον, η γεωπολιτική αναβάθμιση Ισραήλ και Κύπρου είναι ένα πανίσχυρο χαρτί, που ουδείς δικαιούται να κάψει στους όποιους εκβιασμούς ή στις Αναν-ικές ιδεοληψίες του.
Συνεπώς απαιτείται η ελληνική πλευρά να αντέξει οικονομικά και να μη γονατίσει. Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη προσδοκία, που δεν πρέπει να παραγνωριστεί: Το Ισραήλ, για πάρα πολλούς, εύκολα κατανοητούς λόγους, θα αντιμετώπιζε με πολλή δυσθυμία μια κακή, μη βιώσιμη και δη τουρκογενή λύση στο Κυπριακό. Να διαγραφεί, επομένως, από το μυαλό κυβερνητικών ή κομματικών αφελών η σκέψη όπως αγωγός φυσικού αερίου -κυπριακού και ισραηλινού- περνά μέσω μιας ισλαμικής, και σταθερά εξελισσόμενης σε φονταμενταλιστική, Τουρκίας.