10 Μαρτίου 2013

Αγώνας διπλωματίας ή μετ’ εμποδίων;

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT217rgNVkMm38o5DOruDf0puBUvFMCZpzkLmhIXOZzsSTnw8rfmg

Με τον Άντη Βαρωσιώτη

Να δημιουργηθεί ταχεία δύναμη αποτροπής για επεισόδια μικρής κλίμακος ή προβοκάτσιας στην ΑΟΖ της Κύπρου
Η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώθηκε. Ο χρόνος τέλειωσε, η νέα Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται επί ποδός, με τα περισσότερα οργανωτικά κενά εξουσίας να έχουν καλυφθεί.
Άραγε τώρα αρχίζει το πρώτο αγώνισμα, αυτό του δρόμου μετ’ εμποδίων;Η υπουργική ενδεκάδα, υπό το γενικό πρόσταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, συστάθηκε, το ίδιο και οι κομματικοί παράγοντες που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Λάβετε θέσεις - έτοιμοι - μπρος.

Προτεραιότητες υψίστης σημασίας: Μνημόνιο, αποφυγή στάσης πληρωμών, οικονομία, ανεργία, κοινωνική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αναδιοργάνωση του κράτους.
Παράλληλα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και με τη συμμετοχή ξένων εταιρειών, οι διαδικασίες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όλα καλά, όμως μέσα στον αγώνα δρόμου εμφανίζονται και τα πρώτα μεγάλα «εμπόδια». Τα κοιτάσματα του Αιγαίου, οι τουρκικές δηλώσεις και συνεχιζόμενες απειλές, όπου σαν μια παλιά κακιά ανάμνηση του 1974, πέρα από τα τραγικά γεγονότα αποτελούν και την αφετηρία της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Στα τέλη Μαΐου του 1974, με το υδρογραφικό σκάφος «ΤΣΑΝΤΑΡΛΙ» πραγματοποιούν έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο, πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η τουρκική εφημερίδα Remsi Gazete -εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας- δημοσιεύει χάρτες μέσω των οποίων εκχωρούνται άδειες ερευνών στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Οι τουρκικές προκηρύξεις έφθασαν τα όρια της πολεμικής αναμέτρησης τον Αύγουστο του 1976, όταν το ερευνητικό πλοίο «ΧΟΡΑ» ή «ΣΙΣΜΙΚ» παραβίασε επανειλημμένα την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας συνέχισαν από το 1976 μέχρι το 1981, ενώ η Ελλάδα δεν επανέλαβε ποτέ τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η κρίση του Μαρτίου του 1987 παρέπεμψε την έρευνα στις ελληνικές καλένδες. Τον Μάιο του 1993, ο πρώην Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γ. Βαν Ντεν Χέβελ και Πρέσβης των Η.Π.Α, υπό την ιδιότητα του ιδιώτη, εκπροσωπώντας πετρελαϊκό όμιλο επανήλθε με προτάσεις υπέρ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία. Τα ίδια γεγονότα εξακολουθούν και σήμερα, καθώς η θέση της Τουρκίας έγινε ξεκάθαρη στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Το 1996 σημειώθηκαν τα γνωστά γεγονότα στα Ίμια, όπου οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο. Από τότε είκοσι χρόνια πέρασαν και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Taner Yildiz, σε συνέντευξή του στα τούρκικα ΜΜΕ σχετικά με της συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με γαλλικές, ιταλικές, αμερικάνικες, κορεάτικες και ισραηλινές εταιρείες, είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κοιτάσματα και τα έσοδα που θα προκύψουν ανήκουν κατά το ήμισυ στους Τουρκοκυπρίους», και ότι «οι Τούρκοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και θα αντιδράσουν ανάλογα».

Ως γνωστόν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Naci Korv είπε επί λέξει ότι: «Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο να διασπάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο».Στον υπό εξέλιξη κυβερνητικό μαραθώνιο η νέα Κυβέρνηση μελετώντας τα πιο πάνω, περνά στον επόμενο γύρο.
Οι προθέσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι πασιφανείς. Οι Τούρκοι διπλωμάτες με τις δηλώσεις τους φρόντισαν να κάνουν εισαγωγή για ό,τι αναμένεται να ακολουθήσει.Στρατηγική και ομάδα ειδικών

Μήπως πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δράσης και να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε;
Μερικές δράσεις που μπορούν να προωθηθούν με την άμεση σύσταση ομάδας ειδικών (Διεθνολόγων Διεθνούς Δικαίου, στρατηγικής, άμυνας, πληροφοριών και διπλωμάτων) με σκοπό την εκπόνηση στρατηγικής για το συγκεκριμένο ζήτημα:
· Εξασφάλιση διεθνών συμμαχιών και κοινωνικής συναίνεσης για την έγκαιρη ανατροπή των τούρκικων σχεδιασμών.
· Εκπόνηση σεναρίων πιθανής τουρκικής δράσης και των αντίστοιχων κυπριακών και ελληνικών ενεργειών αντιμετώπισης.
· Εθνική στρατηγική για συλλογή πληροφοριών για όλες της τούρκικες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με την Ελλάδα και Ισραήλ.
· Επιθετική διπλωματία από το Προεδρικό σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων μας και την εξασφάλιση διπλωματικών και αμυντικών συμμαχιών.
· Ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Εθνικής Φρουράς με τη δημιουργία διακλαδικών Σωμάτων Ασφαλείας, που θα μπορούν να δρουν τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα με μεγάλη δύναμη πυρός.
Να δημιουργηθεί ταχεία δύναμη αποτροπής για επεισόδια μικρής κλίμακας ή προβοκάτσιας στην ΑΟΖ της Κύπρου. (Ο στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση της περιοχής ενδιαφέροντος, με σύστημα UAV και αισθητήρες περιοχής).Κλείνοντας, οι νέες προκλήσεις που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν να αντιμετωπίσουν στον στίβο μάχης είναι μεγάλες.Ας θυμηθούμε, επίσης, την απειλή του Τούρκου Εζέμνελ στις 21 Ιανουαρίου 1975, πέντε μήνες μετά την τουρκική εισβολή, ότι «η Κύπρος αποτελεί το πρώτο βήμα προς το Αιγαίο».

Άντης Βαρωσιώτη
(ΒSc, ΜΒΑ, ΙΑFΡ, MSDT), Πρόεδρος του νέου Συνδέσμου Υδρογονανθράκων Κύπρου (Cyprus Oil and Gas Association) και Εγγεγραμμένος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος