10 Μαρτίου 2013

Δίαυλοι συνεννόησης μετά το ραντεβού στην Πόλη «Χαμηλές πτήσεις» από Αθήνα και Αγκυρα

«Χαμηλές πτήσεις» από Αθήνα και Αγκυρα
Επιστρέφει η Αθήνα στην πολιτική των μελετημένων και προσεκτικών βημάτων στα ελληνοτουρκικά, καθώς, μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, στόχος, έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιούργησαν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και η περιρρέουσα φημολογία περί μονομερούς κίνησης της Αθήνας για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η προσπάθεια, εξάλλου, να στρογγυλευθούν όλες οι αιχμηρές γωνίες στα ελληνοτουρκικά και να διατηρηθεί χαμηλό προφίλ στα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν κυρίως τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέστη σαφής όχι μόνο από τις 25 διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν σε θέματα καθημερινότητας, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις των Α. Σαμαρά και Τ. Ερντογάν. Αμφότεροι με τις δηλώσεις τους επιχείρησαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και να εκπέμψουν το μήνυμα ότι από δω και στο εξής θα αποφευχθούν οι εκατέρωθεν μονομερείς κινήσεις.
Οι δηλώσεις, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε από την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, ήταν το επόμενο βήμα στην προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, οι προθέσεις της κατέστησαν σαφείς δέκα ημέρες πριν από τη μετάβαση του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, με τη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ για την τουρκική παρανομία της παραχώρησης αδειών για έρευνες σε οικόπεδα που καλύπτουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Το διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη ήταν ένα μήνυμα ότι οι όποιες διαφωνίες πρέπει να μείνουν σε νομικό επίπεδο και να μη δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα. Στο ίδιο πλαίσιο, εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, πρέπει να ερμηνευθεί και η ήπια τουρκική αντίδραση στη ρηματική διακοίνωση καθώς και οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας. Ο Τανέρ Γιλδίζ δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες σε «αμφισβητούμενες περιοχές».

ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ. Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στις διερευνητικές επαφές. Παρότι Ελλάδα και Τουρκία δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ότι «θα διατηρήσουν τη δυναμική στις διερευνητικές επαφές», ουδείς γνωρίζει την επόμενη ημέρα, καθώς έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, αλλά απαιτούν πολιτική συμφωνία. 
Για την ώρα, φαίνεται ότι η Αθήνα επιλέγει να χαμηλώσει τους τόνους. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο καθορισμός ΑΟΖ αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας, ωστόσο πρόσθεταν ότι απαιτεί μελετημένα και προσεκτικά βήματα. Πάντως, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από μόνη της αρκεί για την εκμετάλλευση του πυθμένα. Δηλαδή, η εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης δεν απαιτεί για την ώρα ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η προειδοποιητική βολή της Αιγύπτου
Η «προειδοποίηση» από την αιγυπτιακή πλευρά, που ήρθε πριν από λίγες ημέρες με τη μορφή πρότασης νομοσχεδίου αιγύπτιου βουλευτή, το οποίο επί της ουσίας ζητεί την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κύπρο το 2003, θα πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα. Αυτό επειδή η Αίγυπτος δεν μπορεί μεν να ακυρώσει τη συμφωνία, ωστόσο, μπορεί να επαναχαράξει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Γι΄αυτό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά να κινηθεί προς το Κάιρο.
http://www.tanea.gr