03 Μαρτίου 2013

Στην τελική ευθεία για συμφωνία Ερντογάν και ΡΚΚ, ενώ ζητείται «ρόλος» για τον Οτζαλάν

Προς την τελική ευθεία προχωρά η διαδικασία του διαλόγου της τουρκικής κυβέρνησης με το ΡΚΚ. Μια ευθεία αμφιλεγόμενη και αόριστη και ως εκ τούτου ταυτόσημη με την κόψη του ξυραφιού για την κυβέρνηση Ερντογάν, ειδικά εξ αιτίας της επικείμενης έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης.Η αοριστία της τελικής ευθείας οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει τη διαδικασία «αφοπλισμό του ΡΚΚ», το τελευταίο παρουσιάζει ένα πλαίσιο συνολικής διευθέτησης του κουρδικού προβλήματος. Το κενό αυτό έρχεται να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να στριμώξει για τα καλά τον Ερντογάν.

Το πιο πρόσφατο δεδομένο είναι η επιστολή που έστειλε ο ηγέτης του ΡΚΚ μέσα από τη φυλακή στο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη.Ο Οτζαλάν παρουσιάζει ένα πλαίσιο με τρία στάδια. Το πρώτο αφορά τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ και την έξοδό τους από τα εδάφη της Τουρκίας, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η δεύτερη αφορά νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών έτσι ώστε να αρθούν οι διακρίσεις εναντίον των Κούρδων, αλλά και για να διαμορφωθεί η υποδομή για πολιτική συμμετοχή.Η τρίτη φάση αφορά την παροχή δυνατότητας ανάμειξης στην πολιτική σε πολλούς κατάδικους και υπόδικους, πράγμα που ονομάζει ο Οτζαλάν «ομαλοποίηση».

Τα ερωτήματα είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που θα έχει ο ίδιος ο Οτζαλάν μετά τη διαδικασία, αλλά και της μορφής που θα έχει η κουρδική πολιτική εκπροσώπηση. Το τελευταίο σημαίνει πολιτικές ανακατατάξεις στο κουρδικό κίνημα. Ερωτήματα όμως υπάρχουν και για την ομαλοποίηση. Ο Οτζαλάν έχει πει στους βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας που πήγαν να παραλάβουν τις επιστολές του ότι δεν τίθεται θέμα ομοσπονδίας ή αυτονομίας, αλλά ενίσχυσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση. Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα όσο και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος υποστηρίζουν ότι η θέση περί ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι το πρώτο βήμα για την αυτονομία.
Είναι η αλήθεια ότι ο Οτζαλάν δίνει και πρόσθετη λαβή για την κριτική της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στους βουλευτές είπε ότι θα στήριζε την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της δημοκρατίας, σε ένα σύστημα προεδρικό.Ειδικά αυτό το σημείο προβάλλεται από την αντιπολίτευση ως «σύμπραξη ΡΚΚ - Ερντογάν». Ο βουλευτής του ΡΛΚ, Μουχαρέμ Ιντζέ, μάλιστα, έκανε λόγο για «σχέδιο Ταγίπ Οτζαλάν - Αμπντουλάχ Ερντογάν»!