15 Μαρτίου 2013

Ο Ομπάμα αναλαμβάνει δράση στις Τουρκοισραηλινές σχέσεις Το αμερικανικό κογκρέσο εξοργισμένο με τον Ερντογάν


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/126302/images/det_obmaa423.jpg
Νίκος Στέλγιας Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ και της Τουρκίας μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά το μέλλον των τουρκοισραηλινών σχέσεων. Σύμφωνα με τα κορυφαία τουρκικά και ισραηλινά μέσα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ετοιμάζεται να αναλάβει δράση για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, στα πλαίσια της επικείμενης επίσκεψης του στο Ισραήλ, θα ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Άγκυρα.

Από χθες το βράδυ, το γνωστό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNN Turk» μεταδίδει την είδηση ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στο Ισραήλ. Μεταξύ των φακέλων που θα φέρει μαζί του υπάρχει και ο φάκελος σχετικά με την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.Σύμφωνα με το «Κanal 2» που εκπέμπει στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του θα ζητήσει να γίνουν βήματα για την βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ –Τουρκίας, διότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών επιφέρει ζημία και στις πολιτικές των ΗΠΑ για την Συρία και το Ιράν.

Την στιγμή που τα τουρκικά και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak», η οποία εκφράζει τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας με έναν σημαντικό ισχυρισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε δημόσια απολογία για τον θάνατο πολιτών στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μάρμαρα».

Το αμερικανικό κογκρέσο εξοργισμένο με τον Ερντογάν
Όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για να ανακαλέσει τα λόγια του αναφορικά με τον Σιωνισμό.
Η εν λόγω επιστολή υπογράφηκε από 89 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.Τα μέλη του Κογκρέσου στην επιστολή τους επεσήμαναν την ιστορική φιλία μεταξύ Τουρκίας –Ισραήλ και το συνεχιζόμενο εμπόριο. Στην επιστολή που εστάλη στην τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τονίστηκε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ .

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη