15 Μαρτίου 2013

Ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου «Εξευρωπαϊσμός» κοιτασμάτων στη Ν.Α. Μεσόγειο 505 ψήφοι υπέρ και 91 κατά

Η πρώτη επίσημη απόφαση «εξευρωπαϊσμού» των κοιτασμάτων της Ν.Α. Μεσογείου, ψηφίστηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η έκθεση «Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050» της ελληνίδας ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ε.Ε. που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο καταγράφηκαν 505 ψήφοι υπέρ και 91 κατά, ενώ στην ψηφοφορία επί του συνόλου της έκθεσης 377 ψήφοι υπέρ και 195 κατά.
Στο κείμενο που ψηφίστηκε τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο αποτρέποντας διεθνείς τριβές.Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα.Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η Ε.Ε. καθαυτή.
Πηγή:ΑΠΕ