15 Μαρτίου 2013
Η Ευρώπη εμπόδιο στις τουρκικές βλέψεις για διαιτησία
«Ευρωπαϊκή», άλλωστε, την έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει το τελευταίο διάστημα και ο πρωθυπουγός Αντώνης Σαμαράς.
Η ψήφισή του ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά ανεβλήθη λόγω αιφνίδιας ασθένειεας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργου Παπαστάμκου, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Σώματος.
Στο μεταξύ, με την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης αυτής γίνεται πρώτη φορά με επίσημο τρόπο ειδική αναφορά στη σημασία των πιθανολογούμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της εξασφάλισης για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας με στόχο τη μείωση των εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε.
Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει με καμία εκ των διά θαλάσσης όμορων χωρών, δηλαδή την Τουρκία, την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.Στο πλαίσιο αυτό προσδοκία της πολιτικής ηγεσίας φαίνεται πως είναι η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Ενωση της «ευθύνης» για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Στην Κύπρο, ωστόσο, η σύσταση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, προκειμένου να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβάνει την άμεση επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την εκδοχή από τα μελλοντικά κέρδη που θα προκύψουν με την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου να επωφεληθούν ανάλογα τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσει την πολιτική στο χώρο της ενέργειας που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. σε πρώτη φάση μέχρι το 2030.