25 Φεβρουαρίου 2013

Πετρέλαιο, αέριο και λιμάνια προσελκύουν το ενδιαφέρον από τη Ρωσία μέχρι τις... Φιλιππίνες Και στο βάθος παζάρι όπλων ή προστασία από ΗΠΑ, Γαλλία;

Πετρέλαιο, αέριο και λιμάνια ποσελκύουν το ενδιαφέρον από τη Ρωσία μέχρι τις... Φιλιππίνες
Η ανακίνηση του θέματος της ΑΟΖ, η συνδεόμενη επικείμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και η επανένταξη της χώρας στο χάρτη των σχεδιαζόμενων αγωγών ανοίγουν το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή με όλους του παίκτες να δηλώνουν παρών.Στο «παζάρι» αυτό που θα έχει κατάληξη τον έλεγχο των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων προς την Ε.Ε. από την Υπερκαυκασία και τη Μέση Ανατολή η Ελλάδα βάζει τα ενεργειακά της αποθέματα, τις άδειες διέλευσης αγωγών, αλλά και τα λιμάνια και σιδηροδρομικά δίκτυα που δίνουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στις αγορές του Βορρά για τα προϊόντα των αναδυόμενων αγορών της Ανατολής.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η μεγάλη κινητικότητα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου με αφορμή  πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ αναδείχθηκε το ενδιαφέρον 5 μεγάλων ομίλων για την εκμετάλλευσή του. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι ασιατικοί γίγαντες Hutchinson και Ιnternational Container Terminal Services για το ενδιαφέρον της οποίας υπήρξε σχετική έμμεση αναφορά της υφυπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας και γενικής διευθύντριας της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων, Dr Lilia de Lima, σε πρόσφατη επίσκεψη της στη Θεσσαλονίκη.
 
Παράλληλο και σε πλήρη εξέλιξη είναι το έντονο παρασκήνιο για το άνοιγμα του δρόμου των αγωγών, τη δημιουργία τερματικών σταθμών LNG στο Βορρά, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με πρωταγωνιστές τους Ρωσικούς Ομίλους Negusneft (Sintez) και Gazprom, αλλά και την αμερικανική πλευρά, που δεν επιθυμεί ρωσικό έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Η Ρωσία προσπαθεί να «κλειδώσει» τον έλεγχο στο δίκτυο αγωγών και προσφέρει καλύτερους 
οικονομικούς όρους και, κυρίως, προοπτική άμεσης υλοποίησης σχεδίων ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.. Έχοντας ήδη διασφαλίσει σημαντικές για την τροφοδοσία της Ευρώπης ποσότητες δυσχεραίνει τις προσπάθειες των Βρυξελλών για τη διαφοροποίηση προμηθευτών.
Η Τουρκία, από την άλλη, επιχειρεί συστηματικά να αναδειχθεί σε καθοριστικό κόμβο τροφοδοσίας της Ευρώπης, αλλά και να δηλώσει ηχηρό παρόν στο Αιγαίο με επικείμενη ρηματική διακοίνωση απάντηση στην αντίστοιχη Ελληνική, όπου θα κάνει λόγο για ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Ο Γάλλος υπουργός άμυνας στην Αθήνα
Με δεδομένο μια νέα φάση διαγκωνισμού Ελλάδος Τουρκίας για το Αιγαίο σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των παλαιών προμηθευτών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται υπόγειος πόλεμος για τις εθνικές προμήθειες πολεμικού υλικού τα επόμενα χρόνια. Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Ρωσία διεκδικούν τμήμα από αγορές ή ενοικιάσεις οπλικών συστημάτων εξελιγμένης τεχνολογίας, που αναμένονται να γίνουν λόγω και της ανακίνησης του θέματος με την ΑΟΖ, αλλά και την επικείμενη εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και τη Ν. Κρήτη.
Θέλουν να μάς πουλήσουν και όπλα!
Παρά τη δεινή οικονομική θέση της χώρας, Αμερικάνοί, αλλά και Γάλλοι με την έλευση του προέδρου Φρ. Ολάντ προωθούν αεροπλάνα, πλοία με κεντρικό προωθητικό επιχείρημα ότι προμήθειες αυτού του είδους διασφαλίζουν στρατιωτικά και πολιτικά το εγχείρημα εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων. Μάλιστα στο μέσο της εβδομάδος αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός αμύνης Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, για να κλειδώσει τις εξοπλιστικές συμφωνίες που συνήφθησαν με τον Γάλλο πρόεδρο.
Σταθερά πάντως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μεταβιβάσουν στην Ελλάδα έως και 50 F 15 προσφέροντας και πολιτική κάλυψη απέναντι στην Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ...
Πηγή:www.reporter.gr