25 Φεβρουαρίου 2013

Κατάπαυση του πυρός θα κηρύξει ο Οτσαλάν

Κατάπαυση του πυρός θα κηρύξει ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον επόμενο μήνα -την κουρδική Πρωτοχρονιά- στο πλαίσιο της προώθησης του ειρηνευτικού διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης δράσης της οργάνωσης, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος. Ο ηγέτης του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), πραγματοποιεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Οτσαλάν άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν οι κούρδοι πολιτικοί. Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Τόσο η φιλελεύθερη Radikal, όσο και η φιλοκυβερνητική Yeni Safak γράφουν σήμερα ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, κουρδική Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με την Yeni Safak, οι ένοπλοι του PKK θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.

"Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω", έγραψε η Milliyet ότι είπε ο 63χρονος Οτσαλάν από το Ιμραλί, όπου κρατείται σε απομόνωση από το 1999.
Πηγή:ΑΠΕ