25 Φεβρουαρίου 2013

Συνεταιρισμός για την Ειρήνη: Ανάγκη ή προθάλαμος του ΝΑΤΟ;

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η χθεσινοβραδινή δήλωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό. Η διαχρονική αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και υπολοίπων κομμάτων για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος απέναντι στο Συνεταιρισμό, αναζωπυρώθηκε. Οι πολέμιοι της ένταξης κάνουν λόγο για «αμερικανο- νατοϊκά πλοκάμια που προάγουν άδικους πολέμους» ενώ οι υποστηρικτές εκφράζουν τη θέση ότι η Κύπρος, με αυτό τον τρόπο, θωρακίζεται.

Οι απόψεις διίστανται τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση του ΣγΕ με το ΝΑΤΟ, όσο και για το ρόλο του.


Οι πολέμιοι του ΣγΕ

Το ΑΚΕΛ συνδέει άμεσα το ΣγΕ με το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «τραγικές συνέπειες που βιώνει ο κυπριακός λαός από την αμερικανο- νατοϊκή συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου»Υποστηρίζει παράλληλα ότι «το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του όπως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, κάθε άλλο παρά την ειρήνη προάγουν. Αντίθετα, όπως τα ίδια τα γεγονότα καταμαρτυρούν, το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για άδικους πολέμους, χούντες, δικτατορίες, θάνατο και αιματοχυσία σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Οι υποστηρικτές

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται το ΝΑΤΟ με τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Οι αναλυτές ενισχύουν τη θέση τους, επικαλούμενοι χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Λευκορωσία, που ενώ μετέχουν στο ΣγΕ, δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Οι κύριοι σκοποί που επιδιώκει ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη από τα μέλη του, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές είναι:

1. Η διαφάνεια στον στρατιωτικό σχεδιασμό και στον προϋπολογισμό για εξοπλισμούς
2. Η διατήρηση του δημοκρατικού και πολιτικού ελέγχου του στρατού
3. Η δυνατότητα συνεργασίας και συγχρονισμού σε ασκήσεις με άλλους εταίρους του ΣγΕ
4. Η ετοιμότητα των κρατών μελών για συμμετοχή σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ

«Δεν είναι προθάλαμος του ΝΑΤΟ»

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προθάλαμο για το ΝΑΤΟ, ούτε είναι δημιούργημα του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Sigmalive ο Ταξίαρχος Γιώργος Κυριακού, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε σε ειρηνευτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική και εκπαιδεύτηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε παράλληλα ότι πολλές χώρες που μετέχουν στο συνεταιρισμό, δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και ονόμασε χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Λευκορωσία.

Η ένταξη της Κύπρου στο ΣγΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Κυριάκου, για να ακολουθείται μια κοινή «στρατιωτική γλώσσα και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των στρατευμάτων των χωρών-μελών.

Στόχος είναι να γίνεται κοινή εκπαίδευση και παράλληλα, να έχουν τη δυνατότητα τα στρατεύματα, να φέρουν εις πέρας κοινές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ανταλλάζουν γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα άμυνας, αμυντικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Αποκλεισμένη η Κύπρος από συνεδρίες

Παράλληλα, η Κύπρος λόγω της μη συμμετοχής της στο Συνεταιρισμό, εξαιρείται από τις συνεδρίες που αφορούν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στην ΕΕ.

«Αν πρόκειται να γίνει μια απόρρητη παρουσίαση που αφορά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Κύπρος δεν θα κληθεί να συμμετάσχει», είπε ο Ταξίαρχος και ως εκ τούτου δεν θα έχει πρόσβαση στις εν λόγω διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές, κανένας κληρωτός δεν πρόκειται να πάει να πολεμήσει, ούτε η Κύπρος έχει υποχρέωση να στείλει κάποιον.

Κατά προτεραιότητα, στις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμμετέχουν αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί. Στην περίπτωση της Κύπρου, αποστέλλεται ένας αξιωματικός ή ένας υπαξιωματικός, οι οποίοι δεν μετέχουν στις επιχειρήσεις, αλλά παρακολουθούν ως παρατηρητές από το στρατιωτικό επιτελείο(ασκούν καθήκοντα WATCH OFFICER).

«Πολιτικό όπλο»

Σε πολιτικό επίπεδο, η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα του Συνεταιρισμού για να διασύρει την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, στην περίπτωση που η Άγκυρα θέσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου.

«Αν η Τουρκία ασκήσει βέτο στην ένταξη μας, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στα χέρια μας, εναντίον της Τουρκίας, αφού θα είμαστε σε θέση να την κατηγορήσουμε ότι βάζει εμπόδια», είπε ο Ταξίαρχος.

«Δεν μπορούμε να γυμνωθούμε»

Ερωτηθείς ο Ταξίαρχος, πώς θα επιτευχθεί αποστρατικοποίηση του νησιού, αφού με την ένταξη στο ΣγΣ ενυσχίεται ο ρόλος της ΕΦ, απάντησε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποστρατικοποίηση από τη στιγμή που η Τουρκία δεν το δέχεται και δεν μπορούμε να γυμνωθούμε. Αντίθετα θα αποτελέσει μοχλό πίεσης.

«Θωρακίζεται η Κύπρος»

Ο Ταγματάρχης εν αποστρατεία Σάββας Πέτρου, δήλωσε στο Sigmalive ότι με την ένταξη στο Συνεταιρισμό θωρακίζεται η Κύπρος και αυξάνεται το κύριος της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.Σημείωσε ότι «από τη στιγμή που ζητούμε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλό θα ήταν να ενταχθούμε και στο συνεταιρισμό»Πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν, η Κύπρος έλαβε μέρος σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική. «Αυτό σταμάτησε με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια», είπε.Ο κ. Πέτρου ανέφερε επίσης ότι στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στέλνονταν αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί και όχι κληρωτοί, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αξιωματικός απεσταλμένος στη Σομαλία σε σχέση με το φαινόμενο που παρατηρείται με τους πειρατές.

ΚΥΚΕΜ: «Σημαντική η ένταξη στο Συνεταιρισμό»

Ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ (Κυπριακού Κέντρου Μελετών) Χρήστος Ιακώβου, δήλωσε με τη σειρά του στο Sigmalive ότι όλα σχεδόν τα Ευρωπαϊκά κράτη συμμετέχουν στην Σύμπραξη για την Ειρήνη, πλην της Κύπρου και της Μάλτας.Χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες όλα τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.Επιπλέον, συμφωνίες έχουν υπογράψει, κράτη της ΕΕ που είναι ουδέτερα και δεν προτίθενται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία. Η Ελβετία προσχώρησε στη Σύμπραξη για την Ειρήνη (1996) προτού γίνει μέλος του ΟΗΕ (2002). Τέλος, η Ισλανδία έχει καταστεί μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη χωρίς να διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις.  

Η μη συμμετοχή της Κύπρου στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια για την ισότιμη συμμετοχή της στο τομέα της ασφάλειας της ΕΕ, τόνισε ο κ. Ιακώβου. Πρόσθεσε ότι «αυτό αντανακλάται στις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)».

Μετά τις διευθετήσεις, μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, η πρώτη ανεγνώρισε το ΝΑΤΟ ως θεμελιώδη παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια  έχει θεσμοθετηθεί η διαδικασία συνδρομής του ΝΑΤΟ προς την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας υπό τον όρο ότι εξαιρούνται τα κράτη της Ένωσης που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή δεν συμμετέχουν στην Σύμπραξη για την Ειρήνη.

Διακρίσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ (2002), η συνδρομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς την ΕΕ στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας ενσωματώνει τρία στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν το επιχείρημα για τις διακρίσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ.Πρώτον, ενσωματώνει τα Συμπεράσματα της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (2002) σύμφωνα με τα οποία τα κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και τα κράτη που δεν συμμετέχουν στην Σύμπραξη για την Ειρήνη δεν μπορούν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όταν αυτή χρησιμοποιεί υποδομή του ΝΑΤΟ.  Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία στερείται της συνεισφοράς της προς τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ όπως αεροδρόμια, εναέριο χώρο κά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εξουδετερώνεται το επιχείρημα, ότι μετά την ένταξη μπορούμε να προσφέρουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την γεωγραφική θέση του νησιού, ιδιαίτερα την εγγύτητα προς τη Μ. Ανατολή. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση για την ΕΕ η στρατηγική σημασία των Βάσεων, οι οποίες δεν αποτελούν έδαφος της ΕΕ.

Δεύτερον, ενσωματώνει την απόφαση της συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον του Απριλίου 1999 (Berlin Plus).  Εκεί καθορίζονται οι διευθετήσεις για τη δυνατότητα πρόσβασης της ΕΕ στα συλλογικά μέσα που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή δεν συμμετέχει στην Σύμπραξη για την Ειρήνη αποκλείεται από τους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ που συνδέονται άμεσα με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ενσωματώνει την συμφωνία Ασφάλειας Πληροφοριών ΕΕ-ΝΑΤΟ (2003), σύμφωνα με την οποία αποκλείονται τα κράτη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή δεν συμμετέχουν στη Σύμπραξη για την Ειρήνη. Επομένως, δεν διανέμονται σ΄ αυτές διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Παρά το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευρίσκεται σε ένα ευαίσθητο γεωγραφικά σημείο των συνόρων της ΕΕ, με πολλές ασύμμετρες απειλές, στερείται σημαντικών πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας.  

Καταλήγοντας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η μελλοντική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Σύμπραξη για την Ειρήνη θα άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς για σοβαρά θέματα ασφαλείας και θα εξασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή της στην ΚΕΠΠΑ. Επιπλέον, μπορεί να επωφελείται των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που αναφύονται από τη γεωγραφική της θέση στερώντας από τη Βρετανία το μονοπώλιο της χρήσης των Βάσεων για σκοπούς ασφάλειας της ΕΕ. 
http://www.sigmalive.com/news/politics/32316