«Θετική» χαρακτήρισε ο Τούρκος
πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ
ότι -αν και παραμένει επιφυλακτική- θα προσπαθήσει να αναθερμάνει τις
διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το
άνοιγμα ενός ακόμη «κεφαλαίου».
Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια μέρα πριν από την
άφιξη της κ. Μέρκελ για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, σήμερα Δευτέρα,
είπε ότι αναμένει «κάποιες θετικές εξελίξεις» μέσα στο επόμενο
τετράμηνο, δηλαδή μέχρι τη λήξη της ιρλανδικής προεδρίας. Το δεύτερο
εξάμηνο την προεδρία θα έχει η Λιθουανία, από την οποία ο κ. Ερντογάν
δεν μπορεί να έχει πολλές προσδοκίες.
Από τα 35 κεφάλαια πολιτικής των διαπραγματεύσεων που οφείλει να ολοκληρώσει κάθε νέο υποψήφιο μέλος, μόλις ένα έχει ολοκληρωθεί με την Τουρκία και 13 είναι ανοιχτά, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν «παγωμένα», λόγω του Κυπριακού και των αντιρρήσεων που έφερναν Γερμανία και Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Αγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.
Κατά της ένταξης
Το θέμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. -επτά μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία- φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κ. Μέρκελ. Αφ'ενός οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται πάση θυσία όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από την τουρκικής καταγωγής κοινότητα της Γερμανίας, για να έχουν ελπίδες να παραμείνουν στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά όμως, αν η κ. Μέρκελ δείξει υπερβολική ζέση για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων, θα δυσαρεστήσει τους υπόλοιπους Γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σε προχθεσινή δημοσκόπηση (από το ινστιτούτο Emnid για τη Bild am Sonntag) τάσσονται σε ποσοστό 60% κατά της ένταξης της Τουρκίας. Το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη, ενώ στο υπόλοιπο 30% που εκφράζεται θετικά προφανώς συγκαταλέγεται και η -σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων- τουρκική κοινότητα της Γερμανίας.
Θετικά για την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Γκίντερ Ετινγκερ, που υποστήριξε ότι το πολύ σε δέκα χρόνια Γερμανία και Γαλλία θα παρακαλούν γονατιστές την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε προχθές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse: «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα έρθει η ώρα που η Ευρώπη θα ενδιαφέρεται περισσότερο για την Τουρκία, απ' ό,τι η Τουρκία για την Ευρώπη» είπε. Πρέπει να δοθεί «νέα ώθηση» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η χώρα να αντιμετωπίζεται «δίκαια και με σεβασμό».