20 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς καύσιμα μένει ο στρατός και εκπαιδευτικά πυρομαχικά



Χωρίς καύσιμα κινδυνεύουν να μείνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αφού οι πιστώσεις υπολείπονται κατά 80 εκατ. ευρώ. Σε οριακό σημείο είναι και η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών πυρομαχικών. Γι’ αυτό ελαττώθηκαν οι ασκήσεις.



Καύσιμα με σταγονόμετρο στις Ενοπλες Δυνάμεις  Προβληματισμός στα επιτελεία από τις περιορισμένες πιστώσεις για το 2013
  Του Κωστα Αλατζα

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων για το πώς με ακόμη λιγότερες πιστώσεις, που προβλέπονται φέτος για τις λειτουργικές δαπάνες, θα μπορέσουν να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο το αξιόμαχο του στρατεύματος. Στην ιεράρχηση των προβλημάτων σημαντικότερο ζήτημα θεωρείται η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για τα καύσιμα των στρατιωτικών μέσων, αφού εκτιμάται ήδη, ότι για το τρέχον έτος υπολείπονται 80 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς οι ανάγκες για καύσιμα λόγω της καθημερινής τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, απαιτούν τη διάθεση του μισού και παραπάνω λειτουργικού προϋπολογισμού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Οπως τονίζουν στην «Κ» έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, η υφιστάμενη Πολιτική Εθνικής Αμυνας και το Αμυντικό Δόγμα της Ελλάδας έχουν καθοριστεί λαμβάνοντας ως κύρια απειλή, την εξ ανατολών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ενοπλες Δυνάμεις απορροφούν ένα σημαντικό κονδύλι για τις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητές τους. Τα περισσότερα χρήματα διατίθενται όχι μόνο για καύσιμα αλλά και σε εκπαιδευτικά πυρομαχικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα υλικά, καθώς και για τη συντήρηση και τα έξοδα που χρειάζονται για την περάτωση των εκπαιδευτικών ασκήσεων.
Τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής οι αξιωματικοί της Π.Α. μετρούν «με το σταγονόμετρο» την κηροζίνη. Για αυτό τον λόγο, ο μέσος ετήσιος όρος των πτητικών ωρών για τον κάθε χειριστή μαχητικού αεροσκάφους έχει μειωθεί κατά πολύ. Τον τελευταίο χρόνο περιορίστηκε στις 80 με 100 ώρες, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος όρος, βάσει των νατοϊκών προτύπων, ανερχόταν στις 180 ώρες πτήσης ετησίως.

Παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα, το ΓΕΑ, όπως και τα άλλα Επιτελεία, έχουν καταφέρει να εξορθολογίσουν τη χρήση των μέσων τους διατηρώντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών τους. Εντούτοις, εκφράζονται ενδοιασμοί κατά πόσον αυτό είναι εφικτό με τις διατιθέμενες πιστώσεις το νέο έτος. Στον προϋπολογισμό του 2013 στους δύο γενικούς κωδικούς: «καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες» και «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές» που ουσιαστικά καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες των Επιτελείων, πιστώνονται μόλις 675 εκατ. ευρώ. Το 2011 για τον σκοπό αυτό δαπανήθηκαν 891,73 εκατ. ευρώ, ενώ για την περυσινή χρονιά έως και τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν 823,74 με την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2012 θα ξοδεύονταν σχεδόν στο σύνολό τους οι διατιθέμενες πιστώσεις.

Η σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει επηρεάσει το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), οι εκπαιδευτικές ασκήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 15-17% προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση σε καύσιμα και λιπαντικά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Στρατό Ξηράς. Οι περιορισμένες πιστώσεις έχουν φέρει σε οριακό σημείο τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να ελαττωθούν οι ασκήσεις ή να διεξάγονται σε μικρότερη κλίμακα. «Παλιότερα κάθε εβδομάδα γινόταν μια εκπαιδευτική δραστηριότητα σε επίπεδο μονάδας, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο πολλές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε επίπεδο λόχου ή ύλης», αναφέρουν αξιωματικοί του Στρατού.

Τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα της ανεπάρκειας καυσίμων βρίσκεται διαρκώς ψηλά στην ατζέντα των επαφών που έχουν, στο πλαίσιο της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού (ΓΔΟΣΥ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι της ΓΔΟΣΥ προτείνουν για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμα τη μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων (80 εκατ. ευρώ) από τον κωδικό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το υπ. Οικονομικών διατυπώνονται ενστάσεις, καθώς αυτά τα χρήματα, προϋπολογίζονται αλλά τελικώς δεν δαπανώνται στο σύνολό τους...