20 Ιανουαρίου 2013

Εν αρχή ην οι Κούρδοι

Δεν λέει να κοπάσει η μπόρα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η περιοχή είναι πεδίο μάχης, αλλά και διάδρομος για είσοδο και έξοδο τραυματιών και μαχητών του λεγόμενου Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, αλλά και εν γένει Σύρων πολιτών.Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν από λίγο διάστημα είχε προβληθεί η «κατ' αρχήν συμφωνία» των Κούρδων της Συρίας και του βασικού τους φορέα, που είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), με τον Ελεύθερο Στρατό.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των τραυματιών και των πολιτών που μεταφέρονται στην Τουρκία. Στην περιοχή Τζεϊλάνπιναρ της Τουρκίας, που βρίσκεται απέναντι από το Ρας Αλ Αϊν της Συρίας, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία.

Το PYD έχει οργανικές σχέσεις με το ΡΚΚ, υποστηρίζει η Αγκυρα, πράγμα που διαψεύδει το πρώτο, το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο και με τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ. Η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας καλεί την Αγκυρα σε διάλογο. Θυμίζοντας κατά κάποιον τρόπο ότι δεν αρκεί ο υπό εξέλιξη διάλογος των Τούρκων αξιωματούχων με το ΡΚΚ, για μια συνολικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής.