03 Μαΐου 2015

1η ΜΑΪΟΥ 2015

http://www.enikos.gr/images/resized/485_904ea03e03487a6602c5b18a535ef8c7.jpg
Οταν ήμουν μικρός τη δεκαετία του 1960, η εποχή που μια χρονολογία όπως το 2015 σηματοδοτούσε, μού φαινόταν μια εποχή ενός μακρινού μέλλοντος, όπου ο κόσμος θα είχε φθάσει στ’ άστρα. Στα εικονογραφημένα περιοδικά επιστημονικής φαντασίας που διαβάζαμε τότε, «Διαπλανητικά», «Παράξενα» και άλλα, το έτος 1991, φέρ’ ειπείν, ήταν ένα μακρινό έτος μέσα στην αχλή ενός μέλλοντος με τηλεκίνηση, τέταρτη διάσταση, παράδοξα όντα και ατελείωτες ανακαλύψεις, ήτοι δυνατότητες, προοπτικές. Ακόμα και ο Αρθουρ Κλαρκ την «πάτησε» (και θα εξηγήσω τι εννοώ) τοποθετώντας την περίφημη «Οδύσσεια του Διαστήματος» στο εγγύς 2001.
Ομως, υπήρξε μια μεταβλητή καθυστέρησης ανάμεσα σε αυτά που η «θαυμαστή, γενναία» δεκαετία του 1960 προσδοκούσε για τον «θαυμαστό κι ανθρώπινο» κόσμο του μέλλοντος, και σε όσα ο «θαυμαστός νέος μας κόσμος» κατόρθωσε, έχοντας ήδη φθάσει στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

ΕΕ: Βλέπει προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν έως το 2019

ΕΕ: Βλέπει προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν έως το 2019 Κάτι αρχίζει να κινείται στον Νότιο Διάδρομο. Στο project μπαίνει και το Τουρκμενιστάν. Έως το 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Βουλγαρίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία, εκτιμά πως θα αρχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μέχρι το 2019, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαρος Σεφτσοβιτς.Η Ρωσία σήμερα προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης, αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας και η εμπλοκή της χώρας στην στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν ωθήσει την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές παροχής φυσικού αερίου.«Έχουμε μια καλή αμοιβαία κατανόηση. Για το Τουρκμενιστάν είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιήσει τις επιλογές εξαγωγών της, ενώ για την ΕΕ είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές της», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.«Η Ευρώπη αναμένει πως προμήθειες αερίου από το Τουρκμενιστάν να ξεκινήσουν μέχρι το 2019», πρόσθεσε.Το Τουρκμενιστάν, που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου του κόσμου.

Τουρκία: Διαψεύδουν Νταβούτογλου για Γκιουλέν


Οι δικηγόροι του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ διέψευσαν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι ο πελάτης τους απέρριψε πρότασή του να επιστρέψει στην πατρίδα του λέγοντας μάλιστα "ότι δεν είναι ακόμα καιρός".

"Δυστυχώς η μοναδική σωστή δήλωσε από τον Νταβούτογλου είναι ότι είχε επισκεφθεί τον Γκιουλέν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους δεν είχαν καμία συζήτηση για την εσωτερική πολιτικής και το μόνο θέμα μεταξύ τους ήταν τα γεγονότα στη Συρία", ανέφεραν οι δικηγόροι του Γκιουλέν μέσω twitter.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/cyprus1.jpg?itok=U21B02kHΣτην Αγκυρα -μετά το ΕΣΕΠ- ο Ν. Κοτζιάς
Την πρώτη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά πραγματοποιεί τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Στην ατζέντα θα βρεθούν κυρίως τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αφού τη μεθεπόμενη Δευτέρα ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Ακυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ αύριο ξεκινά κύκλο επαφών στην Κύπρο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ε. Αϊντα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην ατζέντα θα βρεθεί και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, που εποπτεύεται από το ΥΠΕΞ, αλλά η λειτουργία του κάθε άλλο παρά ικανοποιητική χαρακτηρίζεται...

Tι ζητά ο Κεμάλ Ατατατούρκ ανάμεσά μας; Αντιδράσεις για την προτεινόμενη ανέγερση προτομής του στο δήμο Hume

https://olympiada.files.wordpress.com/2012/11/20121110-213408.jpg
Προτεινόμενη ανέγερση προτομής του Κεμάλ Ατατούρκ σ' έναν από τους πλέον πολυεθνικούς Δήμους της πόλης μας -το Hume City- προκάλεσε τον ομογενή πανεπιστημιακό Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, λέκτορα Σπουδών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σίδνεϊ, να απευθύνει επιστολή στον δήμαρχο και το δημοτικό Συμβούλιο, διαμαρτυρόμενος για την πρόταση αυτή, εκθέτοντας, δε, λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι μία τέτοια πρόταση δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Μεταξύ άλλων, ο ομογενής πανεπιστημιακός αναφέρει στην επιστολή την οποία απέστειλε και στον "Νέο Κόσμο", προκειμένου να δημοσιοποιηθεί, τα εξής:

Στο δρόμο του Κοτζιά, διότι η Κύπρος του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι υποκατάστημα οποιουδήποτε

Στο δρόμο του Κοτζιά, διότι η Κύπρος του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι υποκατάστημα οποιουδήποτε  Πώς το είπες Νίκο Κοτζιά; «Δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις πια»; Σαρανταένα ολόκληρα χρόνια ζούμε το Κυπριακό. Σαρανταένα ολόκληρα χρόνια ένα σωρό φωστήρες ασχολούνται με αυτό. Σαρανταένα ολόκληρα χρόνια προτάσσουν ένα σωρό θέματα, κυριαρχία, εδαφικό, περιουσιακό... Σαρανταένα ολόκληρα χρόνια κάποιοι κατά καιρούς εφευρίσκουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ευελπιστώντας ότι καθαρίζοντας μερικά ναρκοπέδια θα βρεθεί δια χειρός Χάρι Πότερ λύση που να μπορεί να κρατήσει σε βάθος χρόνου. Και ξαφνικά, βρίσκεται κάποιος που πετάει μια τόσο απλή αλλά με τόσο βαθύ νόημα και περιεχόμενο ατάκα, που διαγράφει με μια μονοκονδυλιά όλες τις βαρύγδουπες θεωρίες. Κάποιος που δεν έχει να παρουσιάσει στο βιογραφικό του πολύχρονη παρουσία στο πολιτικό στερέωμα. Που δεν συγκρίνεται στην κατοχή αξιωμάτων με κανέναν από τους καρεκλοκένταυρους της πολιτικής, που τόσα χρόνια προσποιούνται ότι παίζουν το Κυπριακό στα χέρια τους όπως κάποιο πιτσιρίκι το γιο-γιο. Και όμως, με το καλημέρα του ως υπουργός Εξωτερικών αγγίζει την ουσία ενός προβλήματος δεκαετιών και κάνει τους δικούς μας πολιτικούς να φαντάζουν γελοίοι γιατί τόσα χρόνια δεν έθεσαν ως προμετωπίδα της πολιτικής τους, αυτή την ουσία.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΑΛ ΣΙΣΙ Ενα βήμα πιο κοντά για την ΑΟΖ Αθήνα και Κάιρο

Ενα πρώτο «παράθυρο» ευκαιρίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου άνοιξε μετά από αρκετά χρόνια, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Aιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να παραστεί τον Αύγουστο στο Σουέζ στα εγκαίνια διεύρυνσης της Διώρυγας.
<p>Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι και ο οικοδε­σπότης Νίκος Αναστασιάδης στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.</p>


ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Πριν το Κυπριακό πρέπει να λύσει το... πρόβλημα με τον Ερντογάν

Πριν το Κυπριακό πρέπει να λύσει το... πρόβλημα με τον Ερντογάν

Μαζεύει η Αγκυρα το «λουρί» στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει τον πρώτο λόγο στο Κυπριακό, σε μια ευαίσθητη συγκυρία, καθώς ξεκινά ατύπως αύριο η νέα διαδικασία για το Κυπριακό, ενώ η Αθήνα επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Εγκέλαδος "προτιμά" τους φτωχούς

Ο Εγκέλαδος "προτιμά" τους φτωχούς
Με οργή και απογοήτευση πολλοί Νεπαλέζοι κατήγγειλαν στους ξένους δημοσιογράφους ότι αντιμετώπισαν τις συνέπειες του φοβερού σεισμού αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις...
Φτώχεια δεν σημαίνει μόνον χαμηλά, ανεπαρκή προσωπικά ή οικογενειακά εισοδήματα. Παιδεία και Υγεία κακής ποιότητας ή ακόμα και καθόλου Παιδεία ή Υγεία. Φτώχεια δεν είναι μόνον κακές υποδομές, κακοσυντηρημένοι δρόμοι, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που υπολειτουργούν. Φτώχεια είναι επίσης η έλλειψη συλλογικής προστασίας απέναντι στους φυσικούς κινδύνους, η έκθεση στην αστάθμητη και "απρόβλεπτη" φύση της ίδιας της ζωής, στα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, στις θεομηνίες που χτυπούν άλλοτε με τη μορφή της πλημμύρας ή του τυφώνα και ξεριζώνουν καλλιέργειες, κι άλλοτε μ' εκείνη την τρομακτική δύναμη του Εγκέλαδου, ξεθεμελιώνοντας κτήρια. Το απέδειξε για άλλη μια φορά ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ.

Δήλωση - γρίφος της Μέρκελ για "γερμανικές ευθύνες επί εθνικοσοσιαλισμού", με αναφορά σε "συζητήσεις και με την Ελλάδα"

Δήλωση - γρίφος της Μέρκελ για "γερμανικές ευθύνες επί εθνικοσοσιαλισμού", με αναφορά σε "συζητήσεις και με την Ελλάδα"
«Κάτω από την Ιστορία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι  «εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού».Η δήλωση της έγινε λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είναι καθόλου χωρίς σημασία, όταν υπάρχουν συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Γεωγραφία και Ιστορία

http://www.crethiplethi.com/wp-content/uploads/110110b.jpg
Το Κυπριακό είναι διαχρονικά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρουσης της Ιστορίας με τη Γεωγραφία, με τη σκληρή αυτή αλήθεια να επιβεβαιώνεται χωρίς προσχήματα και περιστροφές από την αντίδραση Ερντογάν στην εκλογική νίκη Ακιντζί στα Κατεχόμενα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που στην αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού συγκρούστηκε με το καθεστώς Ντενκτάς που αποτελούσε συνιστώσα του κεμαλικού κατεστημένου - βαθέος κράτους, στήριξε τότε τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Σήμερα διαμηνύει με τον πιο ωμό τρόπο ότι η αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκυπρίους είναι πρόσχημα και ότι αυτό που ενδιαφέρει την Αγκυρα είναι ο έλεγχος της γεωπολιτικής θέσης της Μεγαλονήσου στους περιφερειακούς συσχετισμούς. Στην ουσία ο Ερντογάν είπε ότι και να μην υπήρχαν Τουρκοκύπριοι, η Αγκυρα θα διεκδικούσε βέτο, αρνούμενη πλήρη κυριαρχία στην Κύπρο.

Απαγορευτικό το κόστος ενός Grexit

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_59085/economist-intelligence-unit-40-oi-pithanotites-grexit.w_l.jpg
Το σενάριο ή η επιλογή της ρήξης με τους εταίρους χαρακτηρίσθηκε από την αντιπολίτευση ως απειλή για «αυτοκτονία», που εξ ορισμού δεν είναι αξιόπιστη απειλή. Ως απειλή για αυτοκτονία χαρακτηρίζουν όμως εμμέσως πλην σαφώς τον ισχυρισμό ότι ένα Grexit είναι πλέον διαχειρίσιμο, κοστολογημένο και προεξοφλημένο, δύο δημοσιεύματα, το πρώτο στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και το δεύτερο στην «Die Welt».
Το πρώτο δημοσίευμα, που αθροίζει διμερή δάνεια, εγγυήσεις και έμμεσες αξιώσεις, αθροίζει στην πιο συντηρητική, περιοριστική και άρα ευνοϊκή για το Βερολίνο εκδοχή ποσό ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, την ώρα που σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» η διάσωση της χρεοκοπημένης Ουκρανίας μπορεί να στοιχίσει στην ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία μεγαλύτερο ποσό συν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στο σύνολο της ΕΕ, που θα προκαλέσει μια λόγω Ουκρανίας αναβάθμιση της αποτρεπτικής - παρεμβατικής αξιοπιστίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Οι δύσκολες μεσογειακές ΑΟΖ

Στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία οι κ. Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι προέβησαν σε κοινή δήλωση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ Στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία οι κ. Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι προέβησαν σε κοινή δήλωση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

Θάνος Π. Ντόκος* ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Ατενίζοντας (από έξω) στην Ευρωπαϊκή Ενωση (των 27)

http://www.news.az/photos/page-photo/139507.jpg
Δεκέμβριος 201...: Το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. αποφασίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Είναι σαφές ότι η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια, καθώς η χώρα δεν πληροί αρκετά από τα κριτήρια ένταξης, αλλά τα 27 κράτη-μέλη θεωρούν ότι το κίνητρο της ένταξης θα συμβάλει στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις Αλβανίας-Ε.Ε. προχωρούν και η Αλβανία ενθαρρύνεται να επιλύσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τυχόν προβλήματα με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και, στο μέτρο του δυνατού, να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με την Τουρκία τη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Τις συζητήσεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Αθήνα, αφού μια κάποιας μορφής ειδική σχέση αποτελεί πλέον τη μόνη δυνατότητα σύνδεσης Ελλάδας και Ε.Ε.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ Στα χωριά της ορεινής Ξάνθης ο γιος του Ερντογάν

Στα χωριά της ορεινής Ξάνθης ο γιος του Ερντογάν
Ιδιωτική επίσκεψη σε χωριά της ορεινής Ξάνθης πραγματοποιεί ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ.Ο γιος του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του «κοινωνικού περιεχομένου», μετέβη και στην Κομοτηνή συνοδευόμενος από τους παράνομους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, ενώ απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό στην «Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής».H επίσκεψη αυτή έγινε, σύμφωνα με eidisopolis, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης σε Ξάνθη και Κομοτηνή, για να παραστεί σε θρησκευτική τελετή χάτιμ στον Εχίνο.

DW: Η τουρκική δημοσιογραφία δίνει μάχη επιβίωσης

Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της δημοσιογραφίας στην Τουρκία περιγράφονται από πολλούς δημοσιογράφους ως ασφυκτικές. Πολλές οι μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων με την κατηγορία της «προσβολής του Ερντογάν»

Ρωσία - Τουρκία: «Ασυμφωνία χαρακτήρων»...

Ρωσία - Τουρκία: «Ασυμφωνία χαρακτήρων»...Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος
Από τον Δεκέμβριο πέρυσι και την ξαφνική επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream, μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις των δύο χωρών.Η ταχύτητα με την οποία διαφοροποιούνται τα δεδομένα αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Εφόσον κάποιος προσεγγίσει και εμβαθύνει στις λεπτομέρειες και στην εξέλιξη της σχέσης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, εντυπωσιάζεται από το πώς οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρεθούν εκ νέου στο σημείο μηδέν, σε μια χρονική περίοδο που η προσέγγιση έδειχνε να αποτελεί την ιδανική επιλογή για διαφορετικούς λόγους για την κάθε χώρα.

Η Τουρκία είναι στα πρόθυρα κρίσης χρέους

Οι πάντες γνωρίζουν ότι από τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται η Αργεντινή, η Ελλάδα και η Ουκρανία. Τώρα, μία ακόμη χώρα πέφτει στο καθαρτήριο των επενδυτών. Είναι η Τουρκία. Οποία αλλαγή. Υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία είχε αυτόν τον αιώνα υψηλή ανάπτυξη και επέστρεψε, σε μεγάλο βαθμό, στην ευημερία. Οχι πια, όμως. Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η Τουρκία υφίσταται ταυτόχρονα επιβράδυνση της ανάπτυξης, πτώση των τιμών των ομολόγων και του χρηματιστηρίου της, το νόμισμά της υποτιμάται και υπάρχει η εντύπωση ότι επιδεινώνεται η φερεγγυότητά της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τον πρόεδρο Ερντογάν. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί εφέτος κατά 13,12% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 31 νομισμάτων με τις περισσότερες συναλλαγές. Και δεν είναι μόνον αυτό.