18 Ιουλίου 2016

Οι 8 πραξικοπηματίες το Μαξίμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι 8 πραξικοπηματίες το Μαξίμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα - MediaΗ Τουρκία απαιτεί, το Μαξίμου θέλει, η δικαιοσύνη αποφασίζει…Η τήρηση της  νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  από τη μία και από την άλλη η πάγια κατευναστική πολιτική που ακολουθεί (και αυτή) η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας, περιγράφουν τη δύσκολη άσκηση που έχει να επιλύσει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών οι οποίοι κατάφυγαν –δραπετεύοντας με ελικόπτερο- το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τουρκικές πηγές  ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο του είπε ότι μέσα σε 15 με 20 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Στην Αθήνα , σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, η  απέλαση των οκτώ Τούρκων δεν είναι ούτε απλή ούτε σύντομη υπόθεση, ακόμη κι αν αυτό είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί, το αίτημα ασύλου θα κριθεί από τις διαδικασίες της ελληνικής (και της Ευρωπαικής) δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Έτσι, λοιπόν, οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εντός των επόμενων 15- 20 ημερών αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους 8 κατηγορούμενους στην Τουρκία. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή η απόφαση (για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής ή όχι για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους) θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος από πλευράς σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ήδη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων  δηλώνουν ότι στην περίπτωση που δεν δοθεί άσυλο στους κατηγορούμενους, θα γίνει άμεσα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ