18 Ιουλίου 2016

Μπόρις Τζόνσον: Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας έχει ρίζες τουρκικές!

Boris-Johnson-wins-seat-MPΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Τα παιχνίδια της μοίρας και της ιστορίας. Ο Boris Johnson  είναι εγγονός του δημοσιογράφου Αλί Κεμάλ (1867-1922).  Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου χαιρέτισε την ανάδειξη του Boris  στην κυβέρνηση της Βρετανίας. Αγνοεί, όμως, βασικά στοιχεία της καταγωγής του.
Ο Αλί Κεμάλ γνώρισε και ερωτεύτηκε την  Wnifred  στην Ελβετία. Ο πατέρας της ήταν  Ελβετός και η μητέρα της Αγγλίδα. Οι δυο νέοι παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο.  Η  Wnifred  δεν έγινε ποτέ Μουσουλμάνα, αλλά ο Αλί της έδωσε το όνομα  Φιτρέτ. Άλλωστε έτσι έκαναν και οι οθωμανοί σουλτάνοι. Έδιναν μουσουλμανικά ονόματα στις συζύγους τους και δεν τις υποχρέωναν να ασπαστούν την θρησκεία τους.  Το πρώτο παιδί του ζεύγους πέθανε σχεδόν ένα μήνα μετά τη γέννηση του. Μετά γεννήθηκε η Σελμα και  αργότερα ο Οσμάν. Η Φιτρέτ πέθανε σε ηλικία 26 ετών αφήνοντας μόνο τον Αλί με τα δυο παιδιά τους. Ο πληγωμένος πατέρας προσπάθησε να ζήσει στο  Winbledon αλλά δεν μπόρεσε να συνηθίσει την απουσία της αγαπημένης του γυναίκας. Άφησε τα παιδιά στην πεθερά του Margaret  και επέστρεψε στην Πόλη. 
Όταν ξέσπασε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος δεν μπόρεσε να πάρει τα παιδιά στην πατρίδα του. Έτσι αυτά  μεγάλωσαν σαν εγγλεζάκια. Ο Οσμάν άλλαξε το όνομα του κι έγινε   Wilfred  . Σπούδασε πιλότος κι έγινε αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας.  Τιμήθηκε για τον ηρωισμός του στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Απέκτησε ένα γιο κι έναν εγγονό τον Boris. To  όνομα του στην πραγματικότητα είναι  Alexander Boris de Pfeffel. Όταν οι γονείς του ταξίδεψαν στο Μεξικό η μητέρα του άρχισε να νιώθει οδύνες τοκετού. Έτρεξαν στο αεροδρόμιο και έψαξαν απεγνωσμένα να βρουν εισιτήρια για Νέα Υόρκη. Ένας Ρώσος τους λυπήθηκε και τους έδωσε τα δικά του .  Έτσι πρόλαβαν και τον γέννησαν στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους έδωσαν στο παιδί τους και το όνομα Boris.
O Boris μεγάλωσε έγινε δημοσιογράφος, βουλευτής , Δήμαρχος Λονδίνου και τώρα υπουργός εξωτερικών.
Ο παππούς Αλι Κεμάλ υπήρξε πολέμιος του  άλλου Κεμάλ. Υποστήριζε τον σουλτάνο κι έτρεφε εχθρικά αισθήματα για τον  Ατατούρκ , τον οποίο δεν δίσταζε να αποκαλεί  berdus  δηλαδή αλήτη. Όταν κάνεις χειραψία μαζί του έλεγε είναι σαν να απλώνεις το χέρι σου σε λήσταρχο.  Όπως ήταν φυσικό  λιντσαρίστηκε κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Κεμάλ.
Ο Αλί Κεμάλ όταν επέστρεψε στην Πόλη παντρεύτηκε σε ηλικία 44 ετών την 18χρονη  Σαμπιχα με την οποία απέκτησε ένα γιο ακόμα. Η Σαμπιχά μετά τη δολοφονία του συζύγου της εγκαταστάθηκε στην Ελβετία ο γιος της μετά από άριστες σπουδές έγινε διπλωμάτης και υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Τουρκίας . Ο Ζεκι Κουνεράλπ γλύτωσε τυχαία από δολοφονική επίθεση της ΑΣΑΛΑ. Ο γιος του Σελιμ  Κουνεράλπ υπήρξε επίσης πρεσβευτής.
Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής φαίνεται πως είναι στο κύτταρο των απογόνων του δημοσιογράφου Αλί Κεμάλ.