18 Ιουλίου 2016

Η Άγκυρα κρύβει την πραγματική συμφωνία με το Ισραήλ Χωρίς πρόνοια για την απομόνωση της Γάζας αναφέρει η Τζουμχουριγιέτ Του Νίκου Στέλγια

Νέο ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας ο αντιπολιτευόμενος τύπος της Τουρκίας δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν δίνει στην δημοσιότητα το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας με το Ισραήλ. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη.Η Τζουμχουριγιέτ, σε σημερινό δημοσίευμα της, τονίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Αναλύοντας το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο απαρτίζεται από έξι παραγράφους και το οποίο έχει συνταχθεί στα τουρκικά, στα εβραϊκά και στα αγγλικά, η τουρκική εφημερίδα καταλήγει σε μια σειρά σημαντικών συμπερασμάτων.

Τα σημεία που «καίνε» την Άγκυρα
Πρώτον, η εφημερίδα τονίζει ότι στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει καμία πρόνοια σε ότι αφορά την απομόνωση της Γάζας. Από ότι φαίνεται, η Άγκυρα αποδέχεται σιωπηλά ότι σε αυτό το πεδίο δεν έχει την δυνατότητα να πιέσει την ισραηλινή πλευρά. Δεύτερον, στην συμφωνία δεν γίνεται καμία αναφορά σε ότι αφορά τα μελλοντικά βήματα που αφορούν την Οργάνωση Χαμάς.

Επίσης, η τουρκική εφημερίδα επισημάνει ότι το Ισραήλ αποδέχεται να καταβάλλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκ. Αμερικανικών Δολαρίων. Η διαχείριση του κονδυλίου είναι υπόθεση της τουρκικής κυβέρνησης.

Τέλος, η συμφωνία εμποδίζει όλες τις δίκες που αφορούν την Υπόθεση Μαβί Μάρμαρα στην τουρκική δικαιοσύνη καθώς και στο διεθνές πεδίο.

Το δημοσίευμα φέρει την σημασία του καθώς έρχεται να αφήσει σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα προπαγάνδιζε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γάζας που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της απομόνωσης.http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=244345