18 Ιουλίου 2016

Ενισχυμένος ο Ερντογάν, αποδυναμωμένος ο στρατός στην Τουρκία

https://pbs.twimg.com/media/CngYATQWIAAGif1.jpg
Αποδυναμωμένο βγαίνει το στράτευμα ως θεσμός από την απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγαίνει περαιτέρω ενισχυμένος, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, επισημαίνοντας πως αυτό που απομένει πλέον είναι να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.«Έχουμε ένα διχασμένο στράτευμα κι αυτό συνετέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό σ' αυτό το οποίο είδαμε» τόνισε ο κ. Φίλης, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφώνου του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαία, όπως τόνισε, στήριξη από το εξωτερικό στον κ. Ερντογάν.
«Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί εν αντιθέσει με τα προηγούμενα πραξικοπήματα, αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονταν σε βάρος ενός ηγέτη που ήταν λαοφιλής. Ο Ερντογάν έχει διχάσει την Τουρκία αλλά ακόμη κι έτσι η μισή Τουρκία είναι υπέρ του. Άρα ακόμη κι αν πετύχαινε το πραξικόπημα, την επόμενη ημέρα πιθανόν να είχαμε χάος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας πως «βρισκόμενοι μπροστά στο φάσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, οι ηγέτες όλων των χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας- συνειδητοποίησαν πόσο αρνητική εξέλιξη θα ήταν αυτή».

 «Η Τουρκία, πέρα από τη στρατηγική της σημασία, πέραν του ότι είναι μία μεγάλη μουσουλμανική χώρα των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας περιοχής που βρίθει αβεβαιοτήτων και αποσταθεροποιήσεων. Αν και η Τουρκία έπεφτε σε μία κατάσταση αστάθειας, αυτό θα είχε για τη διεθνή τάξη πάρα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Ένας βασικός λόγος που έσπευσαν όλοι να προσφέρουν στον Ερντογάν τη στήριξή τους, πέραν του ότι είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και ας μην είναι δημοκρατική στη φύση της, ήταν αυτός» εξήγησε ο κ. Φίλης.

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε παράδοξες για το αποτέλεσμα που ήθελαν να πετύχουν τις κινήσεις των στασιαστών, διότι, όπως είπε, «δεν έκλεισαν κανένα ιδιωτικό κανάλι κι έδωσαν μέσο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον κόσμο και στον Ερντογάν -και συμφωνώ ότι ήταν καταλύτης η παρότρυνση του Ερντογάν να βγει ο κόσμος στους δρόμους», ενώ βρήκε «ακατανόητο για ποιο λόγο επελέγη το κοινοβούλιο ως στόχος βομβαρδισμών».

«Καταλαβαίνω ότι το 'λευκό παλάτι', το προεδρικό μέγαρο, είχε μία σημειολογία και ήταν μία ένδειξη δύναμης, ισχύος των στασιαστών έναντι του Ερντογάν. Αλλά το να βομβαρδίσεις το κοινοβούλιο... εκτός αν θέλεις να δώσεις μια αίσθηση ότι θέλεις να καταλύσεις οτιδήποτε παραπέμπει έστω και σ' αυτή τη δημοκρατία αλά τούρκα την οποία έχουμε...» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τα όσα συνέβαιναν χθες βράδυ, ο κ. Φίλης σημείωσε: «η αντιπολίτευση αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε επειδή αντιλήφθηκε γρήγορα ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό αυτό που γινόταν -το πραξικόπημα της πιτζάμας ή της πλάκας, από ό,τι αποδεικνύεται. Συν το γεγονός ότι με ένα κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι το κοσμικό κομμάτι, ο Ερντογάν φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα είχε βρει μία φόρμουλα συμβιβασμού».

Εκτίμησε ακόμη ότι «ούτε το κοσμικό κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων -τουλάχιστον το σημαντικότερο μέρος αυτού,-ήταν μέρος του πραξικοπήματος», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι και οι Κούρδοι μίλησαν και είπαν πως θα ήθελαν την ανατροπή του Ερντογάν με δημοκρατικό τρόπο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)-
Κωνσταντίνος Φίλης