18 Ιουλίου 2016

Φόβος για εκτροχιασμό των εξελίξεων στην Τουρκία Σε άξονα πολιτικής αστάθειας η χώρα από το βράδυ της Παρασκευής Του Νίκου Στέλγια

Η τουρκική κυβέρνηση μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχο της την μεγάλη κρίση που ξέσπασε την νύχτα της Παρασκευής με την απόπειρα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η «Κ» υπήρξε από τα πρώτα μέσα που μετέδωσε την πληροφορία μιας έκτακτης στρατιωτικής κινητικότητας στην Τουρκία, την νύχτα της Παρασκευής, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Με την λαϊκή υποστήριξη, την στήριξη της αστυνομίας και την συνεργασία μερίδων του στρατού που παρέμειναν πιστές στην κυβέρνηση, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την κατάσταση σε ολόκληρη την Τουρκία.
Ωστόσο, ο προαναφερόμενος έλεγχος δεν πρέπει να μας οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Τουρκικές και ξένες πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι μετά το βράδυ της Παρασκευής, όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του εξαπολύουν μετωπική επίθεση κατά των αντιφρονούντων. Μερίδες της αντιπολίτευσης, Κούρδοι, Αλεβίδες και Αριστερά εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον τους. Ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος δεν έχει απομακρυνθεί από τον ορίζοντα, ενώ την ίδια ώρα, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται.

Η κοινή συνισταμένη των προαναφερόμενων εξελίξεων είναι μια και μοναδική: Από το βράδυ της Παρασκευής, η Τουρκία έχει μπει σε τροχιά πολιτικής αστάθειας, γεγονός που επιφυλάσσει αντίκτυπο όχι μόνο για το μέλλον της ίδιας της χώρας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Εν συντομία, οι τελευταίες εξελίξεις και αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» σχετικά με τα διάφορα μέτωπα της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία έχουν ως εξής:

Μετωπική επίθεση από την κυβέρνηση που φοβάται τα χειρότερα

Από το πρωί του Σαββάτου, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά των πραξικοπηματιών, των κύκλου του Κινήματος Γκιουλέν και των αντιφρονούντων. Χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτών και δικαστών απασχολούν έντονα την τουρκική επικαιρότητα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τους κύκλους του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο βομβαρδίστηκε πριν από λίγες ώρες, αναφέρουν τα εξής: Ο αριθμός των συλλήψεων ενδέχεται να αγγίξουν πενταψήφιο αριθμό και δεν θα περιοριστούν μεταξύ των τάξεων του στρατού και της δικαιοσύνης. Ακολουθεί μεγάλο κύμα «εκκαθαρίσεων» στην γραφειοκρατία, στους κόλπους της κυβέρνησης, στην παιδεία, στην αστυνομία και στις διάφορες δομές της χώρας. Η κυβέρνηση προχωρά στην δημιουργία νέων χώρων κρατήσεων καθώς οι υφιστάμενες φυλακές και τα κρατητήρια πλέον δεν επαρκούν.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται το Κίνημα Γκιουλέν και ως εκ τούτου η Άγκυρα ετοιμάζεται να ζητήσει εκ νέου από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Την ίδια ώρα, παρόμοια αιτήματα θα φτάνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την έκδοση άλλων μελών «τρομοκρατικών οργανώσεων». Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Άγκυρα αναμένει την άμεση έκδοση των πραξικοπηματιών οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Αλεξανδρούπολη.
Η λαϊκή κινητοποίηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κρατικά και κομματικά μέσα για να κρατήσει εκατομμύρια πολιτών στους δρόμους. Την ίδια ώρα, χρησιμοποιώντας τις ομάδες πολιτών που έχουν κατέβει στον δρόμο, την αστυνομία και τα δημοτικά μέσα, όπως οι μηχανές εκσκαφών, τα απορριμματοφόρα κ.ο.κ. η κυβέρνηση δημιουργεί έναν μεγάλο κλοιό γύρω από τα στρατόπεδα, στα οποία εγκλωβίζονται στην κυριολεξία οι στρατιωτικοί και οι οικογένειες τους.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση νέων ενδεχόμενων πραξικοπημάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση οπλίζει τους πολίτες προωθώντας την χαλάρωση του νόμου περί κατοχής όπλων και συζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής την οποία απαιτούν επιτακτικά οι οπαδοί του Ερντογάν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Οι πραξικοπηματίες οδηγούνται ενώπιων της δικαιοσύνης όπου με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζεται η προώθησή τους στις φυλακές της χώρας. Περίπου 30 εισαγγελείς έχουν λάβει την εντολή να ολοκληρώσουν την εκδίκαση του πραξικοπήματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, καλά ενημερωμένη πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο τουρκικό Προεδρικό, τονίζει στην εφημερίδα μας ότι την προκειμένη στιγμή, στην Τουρκία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος στο άμεσο μέλλον. Για αυτό τον λόγο, το Προεδρικό και η κυβέρνηση βιάζεται για την ολοκλήρωση των κυμάτων της αντεπίθεσης.

Προβληματισμός στην τουρκική κοινωνία

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης, τα οργισμένα συντηρητικά και εθνικιστικά πλήθη που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, ο συνεχιζόμενος αναβρασμός και το κλίμα της αβεβαιότητας προβληματίζουν μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας.
Οι κοσμικές μερίδες της κοινωνίας, οι Αλεβίδες και η Αριστερά υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από την νέα συγκυρία για να επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς με συντηρητικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές τάσεις, το οποίο θα φέρει το τέλος του δημοκρατικού και κοσμικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, στους κόλπους της αντιπολίτευσης κυκλοφορεί η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να οργάνωσε η ίδια ή να επέτρεψε σε άλλους να οργανώσουν το πραξικόπημα της Παρασκευής με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα διευκολύνει τα σχέδια της Άγκυρας.

Προβληματισμός επικρατεί και στην κουρδική πλευρά, η οποία παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας. Το βράδυ της Παρασκευής, κύκλοι του κουρδικού κινήματος εξέφρασαν συγκρατημένη ευχαρίστηση για το ενδεχόμενο της ανατροπής του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης του, παρά το γεγονός ότι δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για τους στρατηγούς. Αργότερα, στους κόλπους του κινήματος επικράτησε η άποψη ότι «οι Κούρδοι αντιτίθενται σε κάθε είδους τυραννία, σε αυτή του Ερντογάν και σε αυτή των στρατηγών». Σχετικό ανακοινωθέν παρόμοιου περιεχομένου έχει δώσει στην δημοσιότητα και η ένοπλη πτέρυγα του κινήματος.

Από την σκοπιά των Κούρδων, στον απόηχο του ενδεχομένου της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ένα ζήτημα που φέρει μεγάλη σημασία είναι το μέλλον του Αμντουλλάχ Οτζαλάν. Ως γνωστόν, το 1999, ο κ. Οτζαλάν καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της κατάργησής της. Οι Κούρδοι λοιπόν, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που αυτό το σενάριο έρθει στο προσκήνιο, η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες περιπέτειες.

Επιδεινώνονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Μια άλλη διάσταση των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία αφορά το μέλλον των σχέσεων της χώρας με την Δύση. «Το βράδυ της Παρασκευής η Ε.Ε., οι ΗΠΑ δεν βιάστηκαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα. Δεν ξεχνάμε αυτή την προδοσία. Η Δύση πρέπει να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στην Τουρκία», τονίζουν στην Κ στελέχη του ΑΚΡ. Ο εν λόγω προβληματισμός βρίσκεται σε συμφωνία με την νέα τρικυμία που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση του ζητούν την έκδοση του κ. Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να καθυστερήσει την όλη διαδικασία απαιτώντας από την Άγκυρα να παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια για την εμπλοκή του κ. Γκιουλέν στο πραξικόπημα. «Όσο οι ΗΠΑ εφευρίσκουν δικαιολογίες για την μη έκδοση του αρχιτρομοκράτη η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ σε διάφορα πεδία θα είναι άκρως προβληματική», προειδοποιούν οι πηγές μας.