14 Ιουνίου 2016

To μακελειό του Ορλάντο εμπνέει ισλαμιστές της Τουρκίας Η «Μουσουλμανική Νεολαία της Ανατολίας» απέναντι στην πορεία υπερηφάνειας Του Νίκου Στέλγια

Όπως σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στην Τουρκία, μεγάλες μερίδες της κοινωνίας εκφράζουν τον αποτροπιασμό και τον προβληματισμό τους για τα όσα συνέβησαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε ένα στέκι που συχνάζει η κοινότητα LGBT της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, την ίδια ώρα στην γειτονική χώρα υπάρχει μια μερίδα της κοινωνίας που επιλέγει να «παραδειγματιστεί» από το μήνυμα που στέλνει το νέο μακελειό. Ο λόγος ανήκει σε μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που φέρει την ονομασία «Μουσουλμανική Νεολαία της Ανατολίας». Πρόκειται για μια οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τους κυβερνητικούς κύκλους της Τουρκίας και η οποία ξεχωρίζει στους ηλεκτρονικούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης με την συντηρητική κοσμοθεωρία της.
Η προαναφερόμενη οργάνωση λοιπόν, διά μέσου του διαδικτύου οργανώνει τα μέλη της και πραγματοποιεί ένα «επικίνδυνο» κάλεσμα. Αφορμή για την νέα κίνηση αποτελεί η προγραμματισμένη παρέλαση υπερηφάνειας της τουρκικής κοινότητας LGBT. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, η Οργάνωση «Μουσουλμανική Νεολαία της Ανατολίας» καλεί τα μέλη της να συγκεντρωθούν αυτή την Κυριακή στο Πέρα και να εμποδίσουν την παρέλαση υπερηφάνειας. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η οργάνωση επιστρατεύει και μια σειρά χαρακτηριστικών συνθημάτων και αφισών. Σε μια αφίσα ξεχωρίζει το χαρακτηριστικό σύνθημα «Δεν επιτρέπουμε να παρελάσουν οι π…, είμαστε εκεί σε περιμένουμε».

Απάθεια και ικανοποίηση για το Orlando
Αυτή την στιγμή, η είδηση κάνει τον γύρω των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, με πολλά μέσα να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σε λίγα εικοσιτετράωρα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στον απόηχο του μεγάλου μακελειού που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Ο εν λόγω προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος καθώς στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης, τις τελευταίες ώρες ξεχωρίζουν απόψεις που αντιμετωπίζουν με «απάθεια» αν όχι ικανοποίηση την δολοφονία δεκάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ.Μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι στις ΗΠΑ έχασαν την ζωή τους «άρρωστοι ανθρώποι». Αυτό συμβαίνει την στιγμή που η τουρκική κοινωνία εστιάζει την προσοχή της σε ένα σχόλιο ενός καθηγητή θεολογίας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι όποιος δεν προσεύχεται είναι ζώο. Το συγκεκριμένο σχόλιο πραγματοποιήθηκε στις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ