14 Ιουνίου 2016

Προέλαση κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων επιλέγουν οι κουρδικές δυνάμεις


συρία μέτωποΣτις 10 Ιουνίου, οι (βασικά κουρδικές) Δημοκρατικές Δυνάμεις της (SDF), υποστηριζόμενες από αέρος από τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό, περικύκλωσαν την ελεγχόμενη από το ISIS πόλη Μανμπίτζ (την αρχαία Ιεράπολη) της Συρίας στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας. Η SDF σκότωσε τον κυβερνήτη του ISIS στη Μανμπίτζ, Οσάμα αλ-Τούνσι, όταν το κομβόι του που εξήρχετο από την δυτική πύλη της πόλης, με κατεύθυνση προς το αλ-Μπαμπ, έγινε στόχος από μονάδες SDF. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, περίπου 10 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα αλ-Τούνσι.Στις 11 Ιουνίου, δεν υπήρχαν αναφορές ακόμα για τις προσπάθειες να εισβάλουν στην πυκνοκατοικημένη σουνιτική πόλη. Με τη σειρά τους, οι μονάδες της SDF προελαύνουν στη Βόρεια Συρία με δύο κύριους κατευθυντήριους άξονες:

Τη συνοριακή πόλη Τζαραμπουλούς, 15 χιλιόμετρα βόρεια της ζώνης ελέγχου των SDF
Τη πόλη Αλ Μπαμπ, 20 χιλιόμετρα δυτικά της ζώνης ελέγχου των SDF, κατά μήκος της εθνικής οδού Μανμπίτζ – Αλ Μπαμπ

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο κρίστοφερ Γκάρβερ, ο επίσημος εκπρόσωπος της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας κατά του ISIS υποσχέθηκε ότι οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που είναι η κύρια τοπική δύναμη κρούσης του SDF, δεν θα προελάσουν περαιτέρω στη βόρεια Συρία, όταν απελευθερωθεί η Μανμπίτζ. Ωστόσο, η Μανμπίτζ δεν έχει απελευθερωθεί και οι Κούρδοι προωθούνται προς το Βορρά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ εν μέσω εντάσεων για το «κουρδικό ζήτημα» με την Τουρκία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε «αραβικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των SDF» που περικυκλώννουν την Μανμπίτζ. Οι αναφορές αυτές αποτελούν ευσεβείς πόθους ή άμεση παραπληροφόρηση. Αν και υπάρχουν απλά δεν είναι αρκετές οι αραβικές πολιτοφυλακές μεταξύ των δυνάμεων των SDF για να δικαιολογούνται τέτοιες αναφορές. Με τη σειρά τους, οι Κούρδοι εθνικιστές και οι προσπάθειες τους να ορίσουν μια περιοχή αυτόνομη ή ακόμη και ανεξάρτητη στη Βόρεια Συρία προκαλούν σοβαρές αντιθέσεις με τον αραβικό πληθυσμό. Οι εντάσεις με τους ντόπιους δεν επιτρέπουν στις κουρδικές δυνάμεις να επιτεθούν σε μεγάλες αραβικές πόλεις, χωρίς την απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής εκεί [μεγάλες καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές και θύματα μεταξύ των τοπικών πληθυσμών] και επιφέροντας αυξημένη υποστήριξη των ισλαμιστών μαχητικών ομάδων από τους ντόπιους [ειδικά αν αυτά οι πόλεις κατοικούνται από σουνίτες].

Αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι υπάρχουν «αραβικά στοιχεία» μεταξύ των SDF και το Πεντάγωνο ωθήθηκε να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις για την υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων των SDF. Αλλά τίθεται το ερώτημα: «Είναι αυτό αρκετό;»

Οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να δείξει ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και στρατιωτικές μονάδες του, οι YPG, προτιμούν να καταλάβουν περισσότερες περιοχές κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, αντί της εκτόξευσης αιματηρών επιθέσεων εναντίον πυκνοκατοικημένων αραβικών πόλεις, που ελέγχονται από το ISIS.
http://www.athina984.gr/