14 Ιουνίου 2016

Πέρασε το «Γραφείο Νεολαίας και Συντονισμού» στα Κατεχόμενα Ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης Του Νίκου Στέλγια

Τις πρώτες πρωινές ώρες ψηφίστηκε από τη «Βουλή» στα Κατεχόμενα ο νέος νόμος που ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ενός «Γραφείου Διασύνδεσης Νεολαίας και Αθλητισμού». 27 «βουλευτές» που υποστηρίζουν τη «συγκυβέρνηση» υποστήριξαν τη νέα πρωτοβουλία. 17 «βουλευτές» είπαν «όχι». Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επικράτησε ένταση μέσα στο «κοινοβούλιο», καθώς και στον προαύλιο χώρο. Νέοι ακτιβιστές εισέβαλαν στη «Βουλή» και επιτέθηκαν με σλόγκαν στους «βουλευτές».

Προηγουμένως, η τουρκοκυπριακή Αριστερά και ομάδα Τουρκοκύπριων ακτιβιστών κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εμποδίσουν την ψήφιση του «νομοσχεδίου». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα δομή που υπάγεται απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση, παρακάμπτοντας όλες τις δομές της τ/κ πλευράς και έχοντας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη νεολαία και στον αθλητισμό.

Από τώρα και στο εξής, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο «Προεδρικό» του κ. Ακιντζί, ο οποίος μπορεί να δώσει την τελική συγκατάθεση στον νέο νόμο ή να τον στείλει πίσω στη «Βουλή». Οι ακτιβιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι για άσκηση κάθε είδους πίεσης στον κ. Ακιντζί.
«Ζούμε μια μίνι εξέγερση. Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να διαδώσουμε το μήνυμα της αντίστασης. Δεν γίνεται να αποδεχόμαστε τελεσίγραφα όλα τα αιτήματα της Άγκυρας». Με αυτά τα λόγια η Τουρκοκύπρια ακτιβίστρια Χαλιντέ συμμερίζεται με την «Κ »την απόγνωση και τον προβληματισμό της για τη νέα εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση στο τουρκοκυπριακό πολιτικό πεδίο.

Νωρίτερα, εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές παρέμειναν για συνεχόμενες νύχτες έξω από το κτήριο της «Βουλής», που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και ακριβώς απέναντι από την «Πρεσβεία» της Τουρκίας. Οι ακτιβιστές υψώνοντας τη φωνή τους κατά της νέας πρωτοβουλίας της «συγκυβέρνησης» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) - Δημοκρατικού Κόμματος και της Άγκυρας.

Στη «Βουλή», ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) Ζεκί Τσέλερ παρέμεινε στο βήμα του «κοινοβουλίου» για οκτώ συνεχόμενες ώρες. Με αυτό τον τρόπο, προσπάθησε να εμποδίσει την ψήφιση του επίμαχου «νομοσχεδίου». Λίγο πριν από από αυτή την πρωτοβουλία του, ο νεαρός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής δήλωσε σε αυτό το μέσο ότι η νέα πρωτοβουλία της Άγκυρας είναι «απαράδεκτη» και ότι έρχεται να επισκιάσει την αυτονομία της τ/κ κοινότητας.

Η όλη υπόθεση πλέον έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας υποχρεώθηκε να επέμβει στην όλη υπόθεση. Ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε από τα κόμματα να αναβάλλουν στην ψήφιση του «νομοσχεδίου». Παράλληλα, πραγματοποίησε κάλεσμα για έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη στο «Προεδρικό».

Από την πλευρά της, τις πρώτες ώρες της Τρίτης, η «συγκυβέρνηση» εμφανιζόταν σίγουρη ότι ο νέος «νόμος» θα περάσει «αργά ή γρήγορα» εντός των επόμενων ωρών ή το αργότερο εντός των επόμενων ημερών. Οι ακτιβιστές απαντούν στην «κυβέρνηση» ανεβάζοντας τους τόνους και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους για αντίσταση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ