01 Ιουνίου 2016

Το μήνυμα του Βερντέν...

http://s.nbst.gr/files/1/2012/02/22/merkozi.medium.jpg

Ολάντ και Μέρκελ με φόντο μια ημιπαράλυτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις Γαλλία τίμησαν τους πάνω από 300.000 νεκρούς της μάχης του Βερντέν πριν από έναν αιώνα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1916. Το μήνυμα του Βερντέν δεν αναφέρεται στο παρελθόν αλλά και στο παρόν και το μέλλον: Τότε, ύστερα από ποταμούς αίματος, όταν τελείωσε η μάχη, οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο αντιπάλων βρίσκονταν στην ίδια γραμμή που υπήρχε, πριν ο Γερμανός αρχιστράτηγος Φαλκενχάιν διατάξει επίθεση που τη σταμάτησε ο Γάλλος ομολόγός του Πετέν.

Στο τέλος της μάχης υπήρχαν δυο ηττημένοι στρατοί ανίκανοι για οποιαδήποτε επιτυχή επιθετική πρωτοβουλία μείζονος κλίμακος, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1918, όταν την ισορροπία στο δυτικό μέτωπο άρχισαν να ανατρέπουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεκούραστοι Αμερικανοί στρατιώτες υπό τον στρατηγό Πέρσιγκ. Σήμερα στην ΕΕ-Ευρωζώνη, που πολλοί την αποκαλούν ανοικτά γερμανική Ευρώπη, πίσω από την πρόσοψη θριάμβου του Βερολίνου οι ρωγμές της αποδόμησης-διάλυσης είναι ήδη ορατές, όχι πλέον μόνο στον προβληματικό Νότο αλλά στην ίδια τη Γαλλία, με τη Λεπέν και την ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου πρώτη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά που αγγίζουν το 30%.
Η Γαλλία έχασε τη μάχη της Ευρώπης όταν ο Σαρκοζί συνθηκολόγησε άνευ όρων το καλοκαίρι του 2010 στη Μέρκελ με αποτέλεσμα την άθλια Συμφωνία της Ντοβίλ για ελεγχόμενη χρεοκοπία των χωρών που χάνουν την πρόσβαση στις αγορές, που υπήρξε βαρύ πλήγμα για την ήδη διασωληνωμένη Αθήνα, έστειλε Ιρλανδία και Πορτογαλία στο Μνημόνιο και πυροδότησε πίεση των αγορών, που κλυδώνισε την Ισπανία, την Ιταλία και έγινε αισθητή σε Γαλλία και Βέλγιο.
Σήμερα η Γαλλία πληρώνει με αναταραχή το κόστος της βίαιης προσαρμογής της στη γερμανική Ευρωζώνη και αγωνίζεται να συμμορφωθεί στον ζουρλομανδύα του πλαφόν 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στο οποίο αποδεδειγμένα πλέον δεν χωράει... Στο σημείο αυτό, όπως στο Βερντέν, το 2016 προβάλλει στον ορίζοντα με διαφορά επταετίας η ήττα της Γερμανίας στη μάχη της Ευρώπης: Αν με γερμανική ευθύνη κυριαρχήσει η ακροδεξιά της Λεπέν την άνοιξη του 2017 ή λίγο αργότερα, μόνη της ή μαζί με τη σκληρή πτέρυγα της Δεξιάς, τότε έχουμε φθάσει στο τέλος της Ευρώπης.
Διαρροές που δεν διαψεύδονται μιλούν για γαλλογερμανικό σχέδιο Β για την ΕΕ, σε περίπτωση Brexit. Μένει να δούμε αν θα πρόκειται για σωτήρια εξισορρόπηση που θα δώσει ανάσα και στον Νότο ή για δεύτερη και μοιραία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συμφωνία τύπου Ντοβίλ.
kapopoulos@pegasus.gr