01 Ιουνίου 2016

Πλήγμα στις σχέσεις Γερμανίας- Τουρκίας η γενοκτονία των Αρμενίων Προειδοποιήσεις Ερντογάν προς Άγκελα Μέρκελ Του Νίκου Στέλγια

Την προειδοποίηση ότι η ενδεχόμενη αναγνώριση της Αρμένικης Γενοκτονίας από το γερμανικό κοινοβούλιο θα επιφυλάσσει επιπτώσεις για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, έστειλε πριν από λίγη ώρα ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας στο Βερολίνο.Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει στην δημοσιότητα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας και το Προεδρικό Μέγαρο, πριν από λίγο, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επικοινώνησε εκτάκτως με την Καγκελάριο της Γερμανίας για το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμένικης Γενοκτονίας από την Γερμανία.Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, δια του στόματος του Πρόεδρου της, η Τουρκία μεταβίβασε στην Γερμανία σε υψηλούς τόνους τον προβληματισμό της για το ενδεχόμενο της αναγνώρισης της Αρμένικης Γενοκτονίας από το κοινοβούλιο της Γερμανίας.


Ο κ. Ερντογάν επισημάνει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι μια τέτοια κίνηση θα επιφυλάσσει αντίκτυπο στο μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Γερμανία. Σήμερα, σε διάφορα πεδία, Τουρκία και Γερμανία διατηρούν στενή συνεργασία και διάλογο. Σε περίπτωση που αναγνωριστεί τελική η Αρμένικη Γενοκτονία από το Βερολίνο, η εν λόγω συνεργασία θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα.

Η «Κ» πληροφορείται ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, άλλοι παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στο Βερολίνο χρησιμοποιώντας το κάθε διαθέσιμο μέσο για την απόσυρση της πρότασης περί αναγνώρισης της γενοκτονίας.
165.000 νέοι πρόσφυγες στις πύλες της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται να επιδεινώνεται η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με περίπου 165.000 νέους πρόσφυγες –αριθμός που δίνεται στην δημοσιότητα από τις τουρκικές και τις συριακές πηγές- να αναζητούν καταφύγιο στα εδάφη της Τουρκίας. Αυτή την στιγμή, οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να περιορίσουν το νέο κύμα προσφύγων και κρατούν κλειστές τις συνοριακές πύλες.
Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται με τις συγκρούσεις στην Ράκκα και στο βόρειο κομμάτι της Συρίας να εισέρχονται σε μια νέα φάση. http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=240503