01 Ιουνίου 2016

Οξυνση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας Η Ρωσία απέρριψε τις τουρκικές κατηγορίες ότι ευθύνεται για αεροπορικές επιδρομές

http://vid.alarabiya.net/images/2016/05/31/c4554c00-35e8-44d0-a3ab-723521067246/c4554c00-35e8-44d0-a3ab-723521067246_16x9_788x442.jpgΚλιμακώνεται η σύγκρουση Κρεμλίνου-Αγκυρας, καθώς μετά τις τουρκικές κατηγορίες ότι η Ρωσία εξοπλίζει το ΡΚΚ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χθες ως απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας στο Ιράκ. Επιπλέον, η Ρωσία απέρριψε τις τουρκικές κατηγορίες ότι ευθύνεται για αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ιντλίμπ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άμαχοι, σύμφωνα με ΜΚΟ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της γεφύρωσης των διμερών σχέσεων, λέγοντας όμως ότι δεν γνωρίζει «ποιο πρώτο βήμα ακριβώς περιμένει η Μόσχα από την Αγκυρα».

Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ ζητούσε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Τας ότι η διατήρηση στρατευμάτων στη χώρα είναι εντελώς απαράδεκτη στάση. «Πιστεύω ότι αυτό που κάνουν οι Τούρκοι αξίζει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τους δυτικούς μας εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο. Στο μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εφαρμόζει «σενάρια» κληρονομημένα από τον Ψυχρό Πόλεμο, αφού η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τους συμμάχους να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην «εν δυνάμει απειλή» που προέρχεται από τη Μόσχα.

«Η Συμμαχία περνάει σε σενάρια ασφαλείας που ανήκουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου (...) και μας καλεί ουσιαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρούτσκο. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει μ’ αυτή την τάση για επιδείνωση των σχέσεών μας» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η Συμμαχία συνεχίζει την πολιτική «περιχαράκωσης» της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι κάνει παράλληλα εκκλήσεις για πολιτικό διάλογο. Ο όρος «περιχαράκωση», από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην πολιτική που ασκούσε η Ουάσιγκτον για να αντιταχθεί στη σοβιετική επιρροή. Ο Αμερικανός Μάικλ Τέρνερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε για μια «πραγματική και σοβαρή» πρόκληση προερχόμενη από τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξετάσει ως εν δυνάμει απειλή το ενδεχόμενο μιας επιθετικής δράσης της Ρωσίας εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας και να υιοθετήσει κατάλληλες και αναλογικές απαντήσεις», αναφέρουν στη δήλωση που υιοθέτησαν ομόφωνα οι 250 κοινοβουλευτικοί των 28 μελών της Συμμαχίας που συνεδρίασαν στα Τίρανα.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=240542