01 Ιουνίου 2016

Φάκελος διαφθοράς αναστατώνει τον Ερντογάν Οι ΗΠΑ εξετάζουν την υπόθεση Ιρανού επιχειρηματία που εμπλέκει το τουρκικό προεδρικό Του Νίκου Στέλγια

http://media.farsnews.com/Uploaded/Files/Images/1395/01/06/13950106000035_Test_PhotoJ.jpgΦάκελος διαφθοράς και σκανδάλων βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής δικαιοσύνης αναστατώνει το νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας.Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές των ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στα σκάνδαλα που εμπλέκεται ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαρράμπ. Ο κ. Ζαρράμπ που είναι και Τούρκος υπήκοος πριν από λίγο καιρό είχε τεθεί υπό κράτηση στις ΗΠΑ.Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές θεωρούν ότι ο επιχειρηματίας εμπλέκεται σε μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν δια μέσου της Τουρκίας καθώς και σε διάφορα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στενοί συνεργάτες και υπουργοί του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το όνομα του κ. Ζαρράμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2013, όταν οι κύκλοι του Κινήματος Γκιουλέν και οι διωκτικές αρχές επιχείρησαν να πλήξουν τον κύκλο των συνεργατών του κ. Ερντογάν δια μέσου των επαφών και συνδέσεων του επιχειρηματία με τους υπουργούς του.
Σήμερα, οι αμερικανικές αρχές φέρνουν στο προσκήνιο νέες πτυχές των σκανδάλων, στα οποία εμπλέκονται ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του. Η αμερικανική πλευρά δίνει στην δημοσιότητα νέες πτυχές της όλης υπόθεσης, οι οποίες αναπαράγονται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας.

Η Τζουμχουριγιέτ σήμερα δημοσιεύει την συνομιλία του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η οποία έλαβε χώρα το 2013 στον Λευκό Οίκο. Η συνομιλία έχει ενταχθεί στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον κ. Ζαρράμπ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της τουρκικής εφημερίδας, με αυστηρό ύφος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε στον κ. Ερντογάν τα λάθη που πράττει ο ίδιος στο πεδίο της διπλωματίας και ζήτησε από τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας στο μέλλον να αποφύγει παρόμοια λάθη.

Ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του παρακολουθούν με προβληματισμό τις κινήσεις των ΗΠΑ στην υπόθεση Ζερράμπ. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον επωφελείται από την όλη υπόθεση για να πλήξει τον κ. Ερντογάν.http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=240469