03 Ιουνίου 2016

Κρίσιμες ώρες για τις σχέσεις Τουρκίας- Δύσης Το Βερολίνο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας Του Νίκου Στέλγια


http://www.middleeasteye.net/sites/default/files/styles/main_image_article_page/public/main-images/Danke.2June2016.AFP_.jpgΚρίσιμες ώρες διανύουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση, στον απόηχο της νέας πρωτοβουλίας της Γερμανίας και μιας νέας δήλωσης των ΗΠΑ. Ο επιτετραμμένος της Γερμανίας στην Άγκυρα μεταβαίνει εκτάκτως στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από το κοινοβούλιο της χώρας του. Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα αναμένεται ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ετοιμάζει ένα κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν τρία κόμματα και με το οποίο η Άγκυρα βάλλει κατά του Βερολίνου εξαιτίας της νέας πρωτοβουλίας του.
Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για μια μεγάλη κρίση στις σχέσεις της χώρας με την Δύση και την Γερμανία. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανακοινώνει ότι τα αντίποινα της Τουρκίας θα αποφασιστούν μετά την άφιξη του Τούρκου Πρέσβη στην Άγκυρα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την Κένυα όπου βρίσκεται ξεκαθαρίζει την σφοδρή αντίθεση της χώρας του με την νέα απόφαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφήνει πολλά υπονοούμενα για το παρελθόν της Γερμανίας και ισχυρίζεται ότι το Βερολίνο προσπαθεί να αμαυρώσει την ιστορία της Τουρκίας για να αποκρύψει τα δικά του λάθη. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει βρει θετικό αντίκτυπο στο στρατόπεδο της κυβέρνησης.
Την παρούσα στιγμή, στην Άγκυρα, το μοναδικό κόμμα της Τουρκίας, το οποίο συμφωνεί με την νέα κίνηση του Βερολίνου είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Το κόμμα ζητά από την κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την συνηθισμένη ρητορική της και να συμφιλιωθεί με την ιστορία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της κρίσης στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μια τοποθέτηση που προκαλεί νέα αναστάτωση στην Άγκυρα. Δια του στόματος του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θεωρούν ότι το Κίνημα Γκιουλέν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Κ πληροφορείται ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς έχει ήδη προκαλέσει την δυσανασχέτηση της κυβέρνησης.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=240663