24 Μαΐου 2016

Ερευνα κατά δημοσιογράφου στην Τουρκία γιατί άσκησε κριτική στην κυβέρνηση

ereuna-kata-dimosiografou-stin-tourkia-giati-askise-kritiki-stin-kubernisiΗ εισαγγελία διέταξε έρευνα εις βάρος παρουσιαστή διότι απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναφώνησε «Ποιος στο διάβολο είσαστε;». Ποινική έρευνα εις βάρος ενός παρουσιαστή ιδιωτικού καναλιού της Τουρκίας διέταξε η εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θέλησε να επικρίνει την κυβέρνηση.

«Ποιοι στο διάβολο νομίζετε ότι είστε;» φώναξε ο Μουσταφάν Γενιγκιούν, παρουσιαστής το μιας ενημερωτικής εκπομπής στο κανάλι Flash TV, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή ενός δάσους προκειμένου να αρχίσουν τα έργα για έναν νέο αυτοκινητόδρομο.
Ο λεγόμενος «Πράσινος αυτοκινητόδρομος» που θα συνδέει μεγάλες πόλεις στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους πολλών περιοχών από τις οποίες θα περνά. Παίρνοντας αφορμή από την διαμαρτυρία μας γυναίκας, ο παρουσιαστής ξέσπασε: «Εσεις στο κράτος. Εχω το δικαίωμα να σας κάνω ερωτήσεις όπως αυτή η γυναίκα. Θα το κάνω με απλά λόγια. Ποιοι στο διάβολο νομίζετε ότι είστε;»
Ο Γενιγκιούν κατηγορίες για παράβαση του Αρθρου 301 του ποινικού κώδικα που προβλέπει φυλάκιση από 6 μήνες έως 2 χρόνια για όποιον προσβάλει το τουρκικό έθνος, το κράτος, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, την κυβέρνηση και την δικαστική εξουσία. Με το ίδιο άρθρο κατά καιρούς έχουν ασκηθεί διώξεις σε πολλούς δημοσιογράφους στην χώρα.
http://www.thetoc.gr/diethni/article/ereuna-kata-dimosiografou-stin-tourkia-giati-askise-kritiki-stin-kubernisi