29 Μαρτίου 2016

Η Αγκυρα τραβάει κι άλλο το σχοινί dundar-vretanos_projenos.jpg Τζαν Ντουντάν - Βρετανός γενικός πρόξενος στην Τουρκία

Τζαν Ντουντάν - Βρετανός γενικός πρόξενος στην Τουρκία
Ολη αυτή την «κινητοποίηση» της Αγκυρας και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία προκάλεσε η παρουσία προξένων από την Γαλλία, την Βρετανία και άλλες Ευρωπαικές χώρες στην έναρξη της δίκης του Τζαν Ντουντάρ και του Ερντέμ Γκιουλ, δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet όπου ενάγοντες μεταξύ άλλων είναι και ο Ταγίπ Ερντογάν και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (MIT).
Οι δυο άνδρες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ισοβίων για την δημοσιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι, άρθρων, φωτογραφιών και βίντεο από την μυστική επιχείρηση που είχε οργανωθεί από την Αγκυρα αποστολής όπλων από την Τουρκία σε ενόπλους στη Συρία.

Η αποκάλυψη- εκτός από την οργή του Ερντογάν - χάρισε στους δημοσιογράφους το βραβείο της ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.Την Παρασκευή, με τους διπλωμάτες παρόντες και την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, το δικαστήριο αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Και δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η απόφαση και ο πρόεδρος της χώρας είχε ένα πρωτοφανές δημόσιο ξέσπασμα και στράφηκε εναντίον των διπλωματών, ένας εκ των οποίων είχε δημοσιεύσει και μια selfie δίπλα στον χαμογελαστό... «προδότη» Ντουντάρ.
«Οι πρόξενοι πήγαν στη δίκη. Ποιοί νομίζετε ότι είστε; Τι δουλειά είχατε εκεί;» είπε πολύ οργισμένος ο Ερντογάν. «Η διπλωματία έχει πρωτόκολο και τρόπους. Εδώ δεν είναι η χώρα σας. Εδώ είναι η Τουρκία. Μπορείτε να κινείστε μέσα στο προξενείο σας και μέσα στα όρια του προξενίου. Οπουδήποτε αλλού θέλετε να πάτε χρειάζεστε άδεια»

Με ανακοίνωση του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς της τουρκικής ηγεσίας ότι η παρουσία του προξένου του στη δίκη είναι παραβίαση του νόμου ή του πρωτοκόλου. «Οι διπλωμάτες τακτικά παρακολουθούν δίκες σε πολλές χώρες του κόσμους, σε πλήρη συμμόρφωση της συνθήκης της Γενεύης για τις διπλωματικές σχέσεις. Αυτή είναι μια σημαντική υπόθεση για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και εμείς, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο της». «Είναι χωρίς προηγούμενο να βλέπει κανείς δηλώσεις που υπονοούν περιορισμό των κινήσεων των διπλωματών, ειδικά σε μια υπόψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα», είπε στους Financial Times Ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι Ντουντάρ και Γκιουλ έχουν αφεθεί ελεύθεροι ενώ συνεχίζεται η δίκη με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, μια απόφαση που σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν «αντισυνταγματική»!