29 Μαρτίου 2016

Τρομοκρατική επιστροφή στο χάος

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-
ΟΙ ISIS ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ
Ο φόβος που κυριάρχησε ήδη στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο σπείρει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, και επηρεάζει αφεύκτως τις οικονομικές συναλλαγές των ανθρώπων παντού
Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πεθάνουν για τον Αλλάχ και την πατρίδα.
Αυτό τους καθιστά όχι μόνο απρόβλεπτους, αλλά, όπως όλα δείχνουν, και αποτελεσματικούς στον βασικό στόχο που θέτουν να πλήξουν, το δυτικό σύστημα ασφάλειας, οργάνωσης, οικονομίας και πολιτικής



Το τρομοκρατικό κτύπημα των Βρυξελλών έπληξε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, γιατί ακριβώς αυτή η τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε δεκάδες θύματα και εκατοντάδες τραυματίες, έχει ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οργάνωση του σύγχρονου κόσμου, στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η οικονομία είναι παγκόσμια ως οικονομία της αγοράς, στηρίζεται στην ελευθερία των συναλλαγών, οι επικοινωνίες είναι παγκόσμιες και έχουν ως βάση τους την ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων, οι κοινωνίες λειτουργούν έχοντας ως θεμέλιό τους τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, ο πολιτισμός ως τρόπος ζωής βασίζεται στην ελευθερία. Όλα αυτά τα δεδομένα τα οποία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κατακτήθηκαν παγκοσμίως παρά τις εγγενείς αδυναμίες πολιτικών συστημάτων και καθεστώτων, και που έχουν ως αφετηρία τους το τέλος της διπολικής αντιπαράθεσης με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και τη γέννηση της παγκοσμιοποίησης, πλήττονται σήμερα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα, αλλά καίρια, από μιαν ασύμμετρη απειλή.

Το ασύμμετρο συνίσταται στο ότι -σε αντίθεση με όλες τις άλλες αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους- οι εχθροί ήσαν δεδομένοι, τα στρατόπεδα γνωστά, τα μέσα της σύγκρουσης γνωστά, καθώς επίσης προβλέψιμος ο χρόνος και ο τρόπος. Σήμερα, η ασύμμετρη απειλή προσδιορίζεται σε ένα πεδίο όπου ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος, ούτε ο αντίπαλος, ούτε και τα μέσα, δηλαδή ο τρόπος, είναι γνωστά. Οι ISIS πλήττουν απρόβλεπτα, αναπάντεχα και κυρίως μπορούν να πλήξουν παντού, σε όλη την υφήλιο. Η απειλή είναι οριζόντια.

Ο φόβος που κυριάρχησε ήδη στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο σπείρει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, και επηρεάζει αφεύκτως τις οικονομικές συναλλαγές των ανθρώπων παντού, τις επικοινωνίες, τις συναθροίσεις και συναντήσεις σε διάφορα σημεία των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, που αποτελούν στόχους και γενικώς αυτό που οικοδομήθηκε εδώ και τριακόσια χρόνια με την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό ως σύγχρονο δυτικό κράτος, πλήττεται. Επλήγη ήδη από το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, η Δύση αντέδρασε και επεχείρησε την εκθεμελίωση του πολιτικού κρατικού συστήματος σύγχρονης βαρβαρότητας που οικοδομείται στη Μέση Ανατολή.

Η συνδρομή της Ρωσίας επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συρρίκνωση και την αποδυνάμωσή του επί του εδάφους. Όμως, αυτή η σύγχρονη λαίλαπα έχει πλοκάμια σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει παντού τους λεγόμενους slippers, οι οποίοι είναι άνθρωποι που πιστεύουν και είναι ενταγμένοι στο σύστημα των ISIS, και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δράσουν καθοδηγούμενοι από την οργάνωση ή τα πιστεύω τους. Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πεθάνουν για τον Αλλάχ και την πατρίδα.

Αυτό τους καθιστά όχι μόνο απρόβλεπτους, αλλά, όπως όλα δείχνουν, και αποτελεσματικούς στον βασικό στόχο που θέτουν, να πλήξουν το δυτικό σύστημα ασφάλειας, οργάνωσης, οικονομίας και πολιτικής. Το πλήγμα των Βρυξελλών επηρέασε, φοβόμαστε, σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική ως προς τις δυνατότητες αντοχής της με την πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, όπως είναι η προσφυγική. Ο ενιαίος χώρος της Ευρώπης, οικονομίας, πολιτικής, συναλλαγών, επικοινωνίας, δικαιωμάτων και προοπτικής πολιτικής ένωσης, μετατρέπεται σταδιακά εσωτερικά σε φρούριο, με την έννοια ακριβώς της εθνικής εσωστρέφειας των κρατών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, ο καθένας για τον εαυτό του, τα προβλήματα ασφάλειας και κρατικής επιβίωση που είναι ενόψει.

Αυτό σημαίνει μια εσωστρέφεια ξενοφοβική, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης, που θα χάσει το διεθνές συγκριτικό της πλεονέκτημα, που συνίσταται στην εμπέδωση της ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα υποστεί και η Ελλάδα μετά βεβαιότητος πλήγμα στην προσφυγική κρίση, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο, πλέον, να δεχθούν ευρωπαϊκά κράτη πρόσφυγες που θα έρχονται σ' εμάς μέσα από τη συμφωνία που έγινε με την Τουρκία, η οποία πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Εμείς ως κράτος, ως έθνος, πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου.

Το προσφυγικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν αγγίζει την Κύπρο άμεσα, αφού η γεωγραφική της νησιωτική θέση αυτήν τη φορά ευνοεί το να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους πρόσφυγες, είναι όμως πολύ σημαντική η διδαχή, το πολιτικό μάθημα που πρέπει να εξαχθεί από την τραγωδία της Συρίας και της Μέσης Ανατολής για την πατρίδα μας, δηλαδή το κυπριακό κράτος. Κράτη που ήσαν κάποτε κραταιά διαλύονται, πολιτείες συνθλίβονται εάν δεν έχει προβλέψει η ηγεσία της χώρας το σύστημα ασφάλειας που να περιφρουρήσει την κρατική υπόσταση, η οποία, αν δεν είναι καλά θεμελιωμένη και δεν έχει εσωτερικό σύστημα ασφάλειας και, κυρίως, την απαιτούμενη ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί

Η Κύπρος, παρά την κατοχή και το άλυτο του προβλήματός της μέχρι στιγμής, είναι, τηρουμένων των αναλογιών και των προβλημάτων που έχει περάσει στη σύγχρονη ιστορία της, ένα κρατικό οικοδόμημα ισχυρό και ασφαλές. Οποιαδήποτε απόπειρα μετεξέλιξής του ή περισσότερο επανίδρυσής του υπό τις σημερινές συνθήκες διεθνούς περιφερειακής ανασφάλειας, αποτελεί μια ριψοκίνδυνη για το μέλλον της επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού και του κράτους στο σύνολό του, πράξη η οποία θα αποτελεί ένα λάθος μη επανορθώσιμο. Επομένως, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για τις πολιτικές κινήσεις διαπραγμάτευσης για λύση τώρα, γιατί η σημερινή χρονική στιγμή δεν ενδείκνυται διόλου για λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα υπό το διζωνικό, δικοινοτικό πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής, που δεν θα επέτρεπε να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες οι προβλέψεις επιβίωσης.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/318988/tromokratiki-epistrofi-sto-xaos#sthash.kM5qxlrT.dpuf