07 Μαρτίου 2016

Πλαφόν και ποσοστώσεις


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160307/engine/assets_LARGE_t_420_54643535_type13161.jpg
Η θέση του Βερολίνου στο Προσφυγικό διαμορφώθηκε από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα σε δύο άξονες:• Συνεργασία με την Τουρκία για τη μείωση των ροών και την επανεισδοχή των μη δικαιουμένων ασύλου και πλήρης καταγραφή και διαλογή από τις ελληνικές Αρχές όλων των εισερχομένων.• Με τα παραπάνω ως προαπαιτούμενα συνολική αλληλεγγύη των 28 με ποσοστό επί του πληθυσμού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Από τη μεριά της η τετράδα του Βίσεγκραντ αλλά και η Βιέννη συν οι εννέα βαλκανικές χώρες που συντονίζονται μαζί της ζητούν πλαφόν εισδοχής προσφύγων στη Γερμανία ως μόνη κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μειώσει τις προσφυγικές ροές και προφανώς ως προϋπόθεση για την άρση των μονομερών τους κατά παράβασιν της Σένγκεν ενεργειών. Είναι φανερό ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα αποκαθιστούσε την ομαλή λειτουργία της Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι θέμα πολιτικής βούλησης, το πώς δηλαδή θα αξιολογηθεί η συνεργασία της Τουρκίας και η φερεγγυότητα των ελέγχων στα hotspots της Ελλάδας.

Μια θετική αποτίμηση της συνεργασίας της Αγκυρας αλλά και της καταγραφής στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν στα νησιά του Αιγαίου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι είναι εκ των πραγμάτων το πλαφόν ή πολύ κοντά στο πλαφόν, μια κάτι παρά πάνω από ευπρεπής οδός διαφυγής του Βίσεγκραντ και της Βιέννης από τον σημερινό τους εγκλωβισμό. Πέραν της παραπάνω συμβιβαστικής φόρμουλας στην παράδοση των κοινοτικών συμβιβασμών, όπου όλοι επιστρέφουν νικητές στη χώρα του ύστερα από υπερήφανες εθνικές μάχες, υπάρχει αχαρτογράφητη περιοχή:

•  Για τη Γερμανία η αδυναμία διαμόρφωσης συνολικής λύσης θα είναι μια χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή ήττα, ενώ θα απειληθεί η παραμονή της Μέρκελ στην καγκελαρία.
• Για τους Βίσεγκραντ-Βιέννη θα είναι εγκλωβισμός σε μια συνολική ευρωπαϊκή περιχαράκωση αλά καρτ αλληλεγγύης, για την οποία δεν υπάρχουν σαφής σχεδιασμός και στρατηγική.

Με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, κάποια μηνύματα αισιοδοξίας πρέπει να υπάρξουν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

Ο Ιούνιος του 2016 κινδυνεύει να είναι πολύ καυτός: Δεν είναι μόνον το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, αλλά και η ενισχυμένη πιθανότητα την Κυριακή 26 να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Ισπανία, στη σκιά του θρυμματισμού της ΕΕ στο Προσφυγικό, η οποία προηγουμένως θα έχει διογκώσει το ποσοστό υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη.
kapopoulos@pegasus.gr