07 Μαρτίου 2016

Το «παιχνίδι» των Αναστασιάδη και Ακιντζί Του Νίκου Στέλγια


http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDUvMDcvZXJkb2dhbi1hY2luY2kuanBn&t=0&w=820&h=457&a=CenterΠριν από λίγες ώρες, σε αυτή την στήλη έφτασε ένα ανακοινωθέν ενός πολιτικού φορέα από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο, λιτό και γεμάτο νόημα, το οποίο εστιάζει στο Κυπριακό από μια «διαφορετική» οπτική γωνία.
Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι εδώ και καιρό η Κύπρος δεν έχει δει ένα τόσο ουσιαστικό κείμενο, το οποίο να αγγίζει την «καρδιά» των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. Στην δική μας πλευρά της διαχωριστικής γραμμής, η πολιτική έχει προ πόλου περιοριστεί στην σφαίρα των «πυροτεχνημάτων», τα οποία δεν έχουν καμία άλλη αξία παρά να «αναθερμαίνουν» τα «γεύματα», τα οποία έχουμε «βαρεθεί» να καταναλώνουμε εδώ και δεκαετίες.
Τα βαρετά ανακοινωθέντα των πολιτικών φορέων και της ηγεσίας μιλούν από μόνα τους και έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να επεκταθούμε επί του ζητήματος. Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής δε κατά διαστήματα εμφανίζονται αναλύσεις και τοποθετήσεις οι οποίες φέρουν «ίχνη» δημιουργικής σκέψης και κριτικής.

Η χειμερινή νάρκη του ΑΚΕΛ δεν έχει επηρεάσει τους κύκλους της τ/κ Αριστεράς, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές αναγνώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις του τόπου. Ωστόσο, αυτές οι αναλύσεις αντιμετωπίζουν συνήθως δυο προβλήματα: Είτε σκοντάφτουν πάνω στον ολοκληρωτισμό ενός κλειστού, στρατοκρατούμενου καθεστώτος είτε δεν έχουν βάθος ανάλυσης και «εικόνα» από τα όσα συμβαίνουν στην «ελεύθερη» Κύπρο.

Το νέο ανακοινωθέν του Κόμματος Νέα Κύπρος αποτελεί μια καλή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ισοπέδωσης των προαναφερόμενων εμποδίων. Δεν σκοντάφτει πάνω στις αγκυλώσεις του κλειστού καθεστώτος και φυσικά στο κανόνα του «political correctness» της εποχής, σύμφωνα με τον οποίον η κοινωνία απαρτίζεται από δυο εχθρικά στρατόπεδα, τους υποστηρικτές και τους μη αποδέκτες του ανανεωμένου, ήδη δρομολογημένου Σχεδίου Αννάν. Επίσης, μας δίνει μια συνολική «ανάγνωση», η οποία φυσικά δεν περιορίζεται μέσα στα στενά περιθώρια του 37% του νησιού.
Το ανακοινωθέν φέρει τον τίτλο «Για ποιο λόγο η ελληνοκυπριακή ηγεσία σωπαίνει;». Σημείο εκκίνησης για αυτή την τοποθέτηση αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν στα πλαίσια μιας εκδήλωσης του τ/κ Επιμελητηρίου Εμπορίου, όπου ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει το εξής: «Ο Ακιντζί, αντί να εστιάσει στο γεγονός ότι η Βόρεια Κύπρος στην λίστα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην 141η θέση, πιο πίσω από το Μπανγκλαντές και το Σουρινάμ, μίλησε αρκετά για το Κυπριακό Ζήτημα λες και είναι ο μαέστρος αυτού του ζητήματος. Δεν αναφέρθηκε στα παράπονα (των τ/κ πολιτικών κομμάτων) για τον λαϊκισμό (…). Αναφέρθηκε (όμως) στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. θα δει τον ίδιον για 15 λεπτά, (αλλά) και στο ζήτημα της Μόρφου».

Το Κόμμα Νέα Κύπρος αναρωτιέται: «Έτσι δεν πράττουν οι λαϊκιστές;» Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του κόμματος «Τα ζητήματα του νερού (το οποίο φτάνει στην Κύπρο από την Τουρκία) και της Μόρφου ενδιαφέρουν τον λαό. (Αλλά) Η αποστολή μηνυμάτων σε αυτά τα ζητήματα και η αποσιώπηση της οικονομικής υπανάπτυξης εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας της αποφυγής των ευθυνών». Αναφερόμενο στην νέα συμφωνία «ΤΔΒΚ»-Τουρκίας για το νερό, σύμφωνα με την οποία η ιδιοκτησία της γης από όπου θα περνά ο τουρκικός αγωγός θα ανήκει στην Τουρκία, το ανακοινωθέν συνεχίζει λέγοντας ότι η τ/κ ηγεσία «Από την μια συζητά ότι για την λύση (του Κυπριακού)… Από την άλλη, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα και έτσι δεν μένουν εδάφη για παροχή όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά ούτε και στους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».

Το τ/κ ανακοινωθέν κλείνει με μια αξιοσημείωτη τοποθέτηση: «Παρόλα αυτά, οι δυο πλευρές και κάποιες ξένες κυβερνήσεις εκφράζουν την ευχαρίστησή τους για αληθινές προσπάθειες για την λύση. Από ότι φαίνεται αυτό που έχει σημασία δεν είναι η προσπάθεια (λύσης) αλλά το να φαίνεται ότι προσπαθείς. Και για αυτό τον λόγο η ε/κ πλευρά τηρεί στάση σιωπής. Ο λαός μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι δυο πλευρές επιχειρούν να εντυπωσιάσουν και να δείξουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι είναι τα καλά παιδιά. Οι ηγέτες μας, όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, είναι μαέστροι της παραπληροφόρησης του λαού».

Το προαναφερόμενο κείμενο το θεωρούμε σημαντικό διότι φέρει στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων: Πρώτον, φέρει μια «εναλλακτική» ανάγνωση για την βασική αδυναμία των δυο ηγεσιών, απαλλαγμένη από κάθε είδους εθνικιστική, ελληνοκεντρικής ή τουρκοκεντρικής, ανάγνωση. Δεύτερον, προϊδεάζει τον Κύπριο πολίτη για το παρασκήνιο στο Κυπριακό. Τρίτον, πραγματοποιεί αναφορά σε βασικές αδυναμίες της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί και επικρίνει την στάση του Νίκου Αναστασιάδη.

Πολλοί αναγνώστες ενδέχεται να μην συμφωνήσουν με τα προαναφερόμενα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν «τροφή» για σκέψη, σε μια γη όπως αυτή της Κύπρου όπου έχει στερέψει η εναλλακτική, κριτική, out of the box σκέψη.http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=233537