14 Μαρτίου 2016

Στρατηγική κατευνασμού από ΗΠΑ για την Τουρκία Μηνύματα προς την Άγκυρα και το κουρδικό κίνημα για περιορισμό των εντάσεων


Του Νίκου Στέλγια-Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας αναζητώντας λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις της με την Τουρκία και τους Κούρδους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα αυτόνομα κουρδικά καντόνια της Συρίας και στην Ουάσιγκτον ρίχνουν φως σε αυτή την εξέλιξη. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ΗΠΑ ζητούν από το κουρδικό κίνημα να περιορίσει την δράση και την επιθετικότητα του στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εκπέμπει μηνύματα, τα οποία ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής, Φεχίμ Τάστεκιν, ο οποίος είναι από τους λιγοστούς αναλυτές που παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά στην Βαγδάτη, στην Δαμασκό και σε διάφορα σημεία της Συρίας τονίζει ότι με την νέα στρατηγική της, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διατηρήσει και να εξασφαλίσει τις λεπτές ισορροπίες στην Συρία και στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την τουρκική πλευρά και το κουρδικό κίνημα να συνεργάζονται μαζί τους μελλοντικά σε σημαντικά πεδία. Για την εξασφάλιση αυτού του στόχου, επιλέγουν να «κατευνάσουν» την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, περιορίζουν την δράση και την επιθετικότητα των Κούρδων και των συμμάχων τους στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Κομπάνι και στο Άφριν.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η συνέχεια της κουρδικής επιθετικότητας στην περιοχή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, μια εξέλιξη, η οποία τους προβληματίζει.Παράλληλα, η δράση των Κούρδων ανταρτών στα περίχωρα του Τζαράμπλους δημιουργεί, με «επικίνδυνο» τρόπο για τα αμερικανικά συμφέροντα, γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στους Κούρδους και στους Ρώσους. Ακόμη, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την κατάρρευση της συμμαχίας των λεγόμενων μετριοπαθών ισλαμιστικών κινημάτων.

Από την σκοπιά του κ. Τάστεκιν, η νέα στρατηγική κατευνασμού των ΗΠΑ στις σχέσεις της με την Τουρκία, δεν πρέπει να μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους οδεύει προς το τέλος της. Απεναντίας, η πολυδιάστατη στρατηγική των ΗΠΑ επιφυλάσσει πολλές «εκπλήξεις». Μια από αυτές τις εκπλήξεις είναι οι νέοι αεροδιάδρομοι στην βόρεια Συρία, οι οποίοι παραχωρούνται από τους Κούρδους στις ΗΠΑ.

Τράμπ: Όσοι ασπάζονται το Ισλάμ μισούν τους Αμερικάνους