14 Μαρτίου 2016

Αμερικανοί διπλωμάτες ζήτησαν την παραίτηση του Ερντογάν Αντιδρά το τουρκικό Προεδρικό

Με μια σκληρή δήλωση «απαντά» το τουρκικό Προεδρικό στις «επιθέσεις» της αμερικανικής διπλωματίας. Το Προεδρικό Μέγαρο του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υπενθυμίζει στην αμερικανική πλευρά ότι η Τουρκία δεν είναι «μια αποικία των ΗΠΑ».Επίσης, επισημάνει ότι έχει πλέον περάσει η περίοδος που η αμερικανική πλευρά έδινε «διαταγές» στους Τούρκους πολιτικούς. Αντιδρώντας σε ένα άρθρο γνώμης των Αμερικανών Πρεσβυτών Morton Abramowitz και Eric Edelman, το οποίο ζητά την παραίτηση του κ. Ερντογάν, ο στενός συνεργάτης του και εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν τονίζει τα εξής: «Δυο πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι είναι νομάρχες μιας αποικίας ζήτησαν την παραίτηση του Ερντογάν. Τελείωσαν κύριοι οι ημέρες που δίνατε εντολές στην Τουρκία».


Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, με την επιστολή τους, οι δυο Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι υπηρέτησαν στην Άγκυρα ασκούν δριμύτατη κριτική στο πρόσωπο και στο έργο του Προέδρου Ερντογάν. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, με αφορμή τον έλεγχο της Ζαμάν από τους δημόσιους επιτηρητές, οι δυο διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προδίδει την χώρα του.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας είτε ο Ερντογάν θα πρέπει να αλλάξει γραμμή είτε θα πρέπει να παραιτηθεί.
ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=233910
Επίπληξη Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων