Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πτώση 3%-5% του ΑΕΠ το 2015 και με μία επιπλέον υποχώρηση 2% του ΑΕΠ το 2016. Επιπλέον, το προγραμματισμένο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα έφτανε το 3% το 2015 έχει ήδη μετατραπεί σε έλλειμμα 2%, εξέλιξη που επιβάλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και προκαλεί νέα αύξηση του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 18-24 μήνες για να πληρώσουμε το νέο λογαριασμό και θα πρέπει να κινηθούμε στους ακόλουθους άξονες.Πρώτον, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο θα πρέπει να γίνει με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οι επιδόσεις θα πρέπει να είναι καλύτερες από τις προγραμματισμένες για να καλύψουμε πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος.
Δεύτερον, επιβάλλεται η άμεση βελτίωση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Αυτή μπορεί να προκύψει μέσα από κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, προϋποθέτει όμως τη βελτίωση των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεών μας. Στην Ευρωζώνη έχει επέλθει πολιτική κόπωση με την ενασχόληση με το ελληνικό ζήτημα και χρειάζονται συγκεκριμένες αποδείξεις ότι είμαστε σε θέση να φανούμε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.
Τρίτον, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να συμπληρώσουν τα περιοριστικά μνημονιακά μέτρα με μέτρα που διευκολύνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που αποτελούν τον μεγαλύτερο συλλογικό εργοδότη της χώρας.
Τέταρτον, επιβάλλεται η δημιουργία κλίματος οικονομικής και επιχειρηματικής σταθερότητας για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν μια νέα οικονομική δυναμική.