25 Μαΐου 2015

Στα πρόθυρα της ίδρυσης «χαλιφάτου»

Το Ισλαμικό Κράτος έχει δικό του στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και διοίκηση που διαχειρίζεται την καθημερινή ζωή στις υπό κατάληψη περιοχές, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες, τη φορολογία
Πριν από έναν περίπου χρόνο, οι ισχυρισμοί του Ισλαμικού Κράτους περί ίδρυσης «Χαλιφάτου» έμοιαζαν τουλάχιστον υπερφίαλοι.Το Ισλαμικό Κράτος έχει δικό του στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και διοίκηση που διαχειρίζεται την καθημερινή ζωή στις υπό κατάληψη περιοχές, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες, τη φορολογία και τη δικαιοσύνη που βασίζεται στον νόμο της Σαρίας

Σήμερα, μετά τη σαρωτική προέλαση των τζιχαντιστών και την κατάκτηση του τελευταίου συνοριακού περάσματος από τη Συρία προς το Ιράκ, το ISIS βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση του ανατριχιαστικού οράματός του. Η μισή Συρία βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών και η Δύση αμφιταλαντεύεται σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει το δικτατορικό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Μετά την Παλμύρα, το Ισλαμικό Κράτος άνοιξε τη δίοδο προς την επαρχία Χομς του Ιράκ και ταυτόχρονα, έχοντας καταλάβει το Ραμάντι, φέρονται να κατευθύνονται προς τη Χαμπανίγια, όπου αναμένεται σφοδρή μάχη. Εάν χαθεί η Χαμπανίγια, ανοίγει ο δρόμος για να συνδεθεί μια μεγάλη περιοχή υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών μέχρι τη Φαλούτζα. Η πτώση του Ραμάντι ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς είναι η πρωτεύουσα της μεγάλης επαρχίας Ανμπάρ που εκτείνεται στα δυτικά σύνορα του Ιράκ με την Ιορδανία και τη Συρία.

Την ίδια στιγμή μαίνονται οι μάχες για τη Σύρτη στη Λιβύη, ενώ χθες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για φονική έκρηξη σε τέμενος στην Υεμένη.Για πολλούς αναλυτές, λοιπόν, οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα το στρατηγικό τους σχέδιο και βρίσκονται στα πρόθυρα του να γίνουν ένα πραγματικό κράτος, που θα αλλάξει εντελώς τον χάρτη και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, φέρνοντας τρομακτική αποσταθεροποίηση.

25.000 μαχητές
Οπως σχολιάζει ο αναλυτής Ντέιβιντ Κιλκάλεν στο Reuters, «το Ισλαμικό Κράτος πολεμά σαν κράτος. Εχει 25.000 μαχητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί σκληροπυρηνικοί επαγγελματίες του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Μπάαθ, όπως επίσης και βετεράνους της Αλ Κάιντα. Διαθέτει ιεραρχική οργάνωση των μονάδων και δομή, όπου συμμετέχουν πολλοί πρώην αξιωματικοί του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν».Εξάλλου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το ISIS έχει ήδη θέσει τα θεμέλια ενός κράτους. Ελέγχει μεγάλες εκτάσεις και σημαντικές πόλεις - όπως για παράδειγμα τη Μοσούλη, για την οποία δεν γίνεται καν λόγος ανακατάληψης πλέον.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει τον δικό του στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και διοίκηση που διαχειρίζεται την καθημερινή ζωή στις υπό κατάληψη περιοχές, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες, τη φορολογία και τη δικαιοσύνη που βασίζεται στον νόμο της Σαρίας.
Ταυτόχρονα έχει τεράστιους οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχει καταλάβει σε Ιράκ και Συρία, ενώ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του.
Εάν προστεθεί σε όλα αυτά ένας καλολαδωμένος μηχανισμός στρατολόγησης νέων μελών και η «βιομηχανία» προπαγάνδας που έχει δημιουργήσει στο Διαδίκτυο, το «Χαλιφάτο» φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά.

Οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Ιράκ προσπαθούν να επαναλάβουν την έκκληση προς τους σιίτες να αναλάβουν δράση και να ανακόψουν την ορμή της σουνιτικής οργάνωσης, όπως ακριβώς είχε συμβεί παλαιότερα εναντίον της Αλ Κάιντα αλλά και μετά την πτώση της Μοσούλης.Χθες, ο μεγάλος Αγιατολάχ του Ιράκ, Αλί αλ Σιστανί, απηύθυνε έκκληση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στον στρατό να ανακαταλάβει το Ραμάντι και να απελευθερώσει τις ιρακινές περιοχές από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Ισλαμικού Κράτους.Οι αναλυτές δεν δίνουν, όμως, μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σε μια τέτοια προσπάθεια πλέον και εκτιμούν ότι μόνο μια αλλαγή στρατηγικής από πλευράς ΗΠΑ και συμμάχων θα μπορέσει να φρενάρει την προέλαση των τζιχαντιστών.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ISIS Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Εκρηξη σε σιιτικό τέμενος με 50 νεκρούς
Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, χθες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίστηκαν 50 σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην επαρχεία Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας. Το νοσοκομείο της πόλης ανακάλεσε τα ρεπό μελών του προσωπικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός νεκρών και τραυματιών απ' ό,τι ανακοινώνουν επισήμως οι Αρχές της χώρας. Είναι η πρώτη επίθεση σε σιιτικό τέμενος στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που ηγείται της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και μετέχει στον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ριάντ έχει ήδη μπει στο στόχαστρο του ISIS: πριν από λίγους μήνες ο Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης, είχε στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στους οπαδούς του, ζητώντας τους να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον σιιτικών στόχων στη Σαουδική Αραβία. Ο σιιτικός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας κατοικεί σε δύο περιοχές κυρίως -στο Κατίφ που βρίσκεται στις ακτές του Κόλπου του Περσικού και στο Αλ Αχσα στα νοτιοδυτικά της χώρας. Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 Σαουδάραβες έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, έχοντας λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και πιθανότατα οδηγίες.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ