Οι «Λύκοι της Νύχτας» στην ΠΓΔΜ εμφανίζονται να είναι οργανωμένοι κατ' αντιστοιχία του συνώνυμου club Ρώσων μηχανόβιων, το οποίο στη Δύση από πολλούς περιγράφεται ως μια βίαιη συμμορία Ρώσων εθνικιστών μηχανόβιων. Στην ΠΓΔΜ αρχηγός των «Λύκων της Νύχτας» είναι ο Λένιν Γιοβάνοφσκι, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχτεί και ως ο επικεφαλής των «Λύκων της Νύχτας» των Βαλκανίων (!) και ο ίδιος υπογράφει και την τελευταία προκλητική ανακοίνωση-μανιφέστο για λογαριασμό τους. Είναι επίσης αυτός που το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μαζί με άλλους 12 «Λύκους» από τα Σκόπια και άλλα τόσους από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προσπάθησαν να περάσουν στη Γερμανία για λογαριασμό των Ρώσων ομοϊδεατών τους, στους οποίους οι γερμανικές Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν βίζες. Σκοπός τους ήταν να πάνε στο Βερολίνο και να γιορτάσουν την 70ή επέτειο της νίκης του σοβιετικού στρατού κατά των ναζί, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ σε αντίθεση με τη Ρωσία είναι στις χώρες Σένγκεν.
Συνελήφθη στη Γερμανία
Ο Γιοβάνοφσκι, όταν επιχείρησε να μπει στο γερμανικό έδαφος στις 6 Μαΐου, συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες, για να μη του επιτραπεί τελικά η είσοδος στη Γερμανία, μαζί με τους άλλους «Λύκους», ως επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας, όπως του ανακοίνωσαν οι γερμανικές συνοριακές Αρχές.
Μπορεί τυπικά οι «Μαύροι Λύκοι» στην ΠΓΔΜ να έχουν τη νομική υπόσταση ενός club μοτοσικλετιστών, οι ίδιοι όμως αυτοπροσδιορίζονται ως «πατριωτική οργάνωση», κάτι που επαναλαμβάνουν και στην τελευταία προκλητική ανακοίνωσή τους με την οποία τάσσονταν στο πλευρό του Ν. Γκρούεφσκι, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην «εθνική του συγκέντρωση» και χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που στα ελληνικά πράγματα θα λέγαμε ότι παραπέμπει σε εκείνο της Χρυσής Αυγής.
«Οι ''Λύκοι της Νύχτας'' είναι μια πατριωτική οργάνωση και δεν θα σταθεί ποτέ δίπλα, ώμο με ώμο, με αποδεδειγμένους εχθρούς της χώρας, για οποιοδήποτε σκοπό», αναφέρουν βάζοντας στο στόχαστρο τα στελέχη της αντιπολίτευσης που διοργάνωσαν την αντικυβερνητική συγκέντρωση, ζητώντας την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι.
«Ποτέ με εκείνους που δεν θέλουν το όνομα της Μακεδονίας μας, που δεν θέλουν να ονομαζόμαστε Μακεδόνες, οι οποίοι αντί για ''Μακεδονία'' λένε «ΠΓΔΜ» και αποκαλούν τη χώρα μας «Σκόπια»...», προσθέτουν κατηγορώντας τους για «σχέσεις με ξένες υπηρεσίες και ξένες δυνάμεις που επιχειρούν εναντίον της Μακεδονίας». Ομως δεν έμειναν μόνο στα παραπάνω. Θεώρησαν αναγκαίο στο σημερινό φορτισμένο και κρίσιμο τοπίο της γειτονικής χώρας να βάλουν στο κάδρο και να δαιμονοποιήσουν όλους εκείνους που θεωρούν ως εχθρούς και που το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν μέσα από ανεξάρτητες οργανώσεις στο κίνημα για την ανατροπή του Γκρούεφσκι.
«Οχι στους αντίχριστους, όχι στους υποστηρικτές των gay παρελάσεων, όχι στους γάμους των ατόμων ίδιου φύλου, όχι στους ''δημοσιογράφους'' και τους δημοσιογράφους που διαδίδουν το μίσος, χειραγωγούν και υβρίζουν...», ανέφεραν. Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα μια τέτοια οργάνωση θα απομονωνόταν από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Αντίθετα, στα Σκόπια ο Λένιν Γιοβάνοφσκι και οι «Λύκοι» του τυγχάνουν αναγνώρισης ακόμη και από αυτόν των ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Και οι φωτογραφίες του Γιοβάνοφσκι με τον τελευταίο, που υπάρχουν και στο σάιτ των «Λύκων», είναι αποκαλυπτικές.
ΓΙΑ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Στα χαρακώματα κυβέρνηση - αντιπολίτευση
Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζεται η πολιτική ζωή στα Σκόπια, με το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παραμένει αγεφύρωτο. Την ίδια ώρα όμως οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ επιχειρείται να βρεθούν στο επίκεντρο ενός ευρύτερου παιχνιδιού. Η Ρωσία διά του ΥΠΕΞ της Σεργκέι Λαβρόφ είδε τόσο για τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο όσο και για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι δάκτυλο της Δύσης, που επιδιώκει ένα νέο σενάριο τύπου Ουκρανίας στην περιοχή. Εσπευσε μάλιστα να μιλήσει για τεχνητή κλιμάκωση των συγκρούσεων και για σχέδιο που αποβλέπει στη διαίρεση της ΠΓΔΜ ανάμεσα στην Αλβανία -στο πλαίσιο μιας Μεγάλης Αλβανίας- και τη Βουλγαρία.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έστελνε μήνυμα στα Σκόπια, με αφορμή τα γεγονότα του Κουμάνοβο, ότι τα Τίρανα θα εναντιωθούν σε μια μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρηθούν για τους Αλβανούς κατοίκους όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της Οχρίδας. Τίρανα και Πρίστινα εμφανίζονται να ακολουθούν μια κοινή -σκληρή- γραμμή για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενώ αντίθετα ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, ακολουθεί χαμηλούς τόνους.
Επιπλέον, στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την έξοδο από την πολιτική κρίση, την περασμένη Δευτέρα, διατύπωσε προτάσεις που βοηθούν τον Γκρούεφσκι. Η πρότασή του ήταν να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με όσα έχουν αποκαλυφθεί από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ