30 Μαρτίου 2015

Έντονος προβληματισμός στην Άγκυρα για την κυβέρνηση Τσίπρα

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201503/202603/images/det_016.jpg
Tα τελευταία μηνύματα, τα οποία λαμβάνει η τουρκική πλευρά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό στην Άγκυρα. Δυο μήνες μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής συγκυβέρνησης, η τουρκική πλευρά βλέπει να προβλήματα και νέες εστίες εντάσεων στα ελληνοτουρκικά.
Τις προηγούμενες ώρες, οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος σχολιάστηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και ήρθαν να δώσουν διαστάσεις στον προβληματισμό της τουρκικής πλευράς. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν στα πρωτοσέλιδα τους τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Ο τουρκικός τύπος υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το Αιγαίο είναι μια «ελληνική θάλασσα».

Πολλά τουρκικά μέσα υπογραμμίζουν ότι ο κ. Καμμένος, με την τελευταία δήλωση του έχει ξεπεράσει κάθε είδους όριο στα ελληνοτουρκικά. Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει αντίκτυπο και στους κύκλους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική κυβέρνηση προβληματίζεται και σε ότι αφορά τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πεντάγωνου για το μέλλον της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο κ. Καμμένος επισημάνει ότι θέλει να δει μελλοντικά η στενή συνεργασία της Αθήνας με την Λευκωσία στο πεδίο της άμυνας να συμπεριλαμβάνει και το Ισραήλ. Η συγκεκριμένη άποψη του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει θορυβήσει την Άγκυρα, η οποία, υπό το πρίσμα της δικής της ρητορικής και κοσμοθεωρίας, βλέπει έναν «λαϊκιστική» Έλληνα πολιτικό να επιθυμεί να εντατικοποιήσει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κινήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκαλούν προβληματισμό και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία ετοιμάζεται να εκλέξει σε λίγες εβδομάδες την νέα ηγεσία της. Ακόμη και η πιο διαλλακτικές μερίδες της κοινότητας πλέον δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στις νέες τοποθετήσεις του κ. Καμμένου. Εκπρόσωποι της κοινότητας, οι οποίοι έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής αδυνατούν να κατανοήσουν το «σκληρό», «εθνικιστικό» και «οπορτουνιστικό» πρόσωπο της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης της «ριζοσπαστικής» Αριστεράς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρακολουθούν με προσοχή την σημερινή επίσκεψη του νέου Προέδρου Δημοκρατίας της Ελλάδας στην Κύπρο.
Του Νίκου Στέλγια