30 Μαρτίου 2015

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 70-30 Συνεκμετάλλευση με ΗΠΑ κοιτασμάτων του Αιγαίου

Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην Αστόρια της Νέας ΥόρκηςΩς ιδέα και όχι ως κυβερνητική θέση εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων με τις ΗΠΑ!

Ο υπουργός Aμυνας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Ελληνοκυπρίων στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στο θέμα της εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων, είπε ότι: «Προσωπικά πιστεύω ότι η πιο συμφέρουσα λύση για την πατρίδα είναι αντί να διαχειρίζεται ξεχωριστά ένα ένα τα οικόπεδα, θα πρέπει γίνει συνεκμετάλλευση όλων μαζί με τρία στάδια.

  • Ανακήρυξη ΑΟΖ.
  • Τιτλοποίηση μελλοντικών κερδών.
  • Ανοιγμα πιστωτικής γραμμής.
Σε αυτό το «μπίζνες πλαν» -είπε ο Πάνος Καμμένος- μπορούν να συμμετέχουν οι ΗΠΑ είτε διακρατικά, είτε ιδιωτικά, με την ενθάρρυνση πάντα της αμερικανικής κυβέρνησης.Ο κ. Καμμένος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι μετέφερε τη σχετική πρόταση στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ.
«Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία.

Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μια GtoG (Government to Government Agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν σε μία λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας.
Είναι αντιληπτό ότι, αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Καμμένος.Ωστόσο, στο άκουσμα της συγκεκριμένης πρότασης από τον Πάνο Καμμένο η αμερικανική κυβέρνηση έχει κρατήσει επιφυλάξεις, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν όλα τα δεδομένα και οι παράμετροι. Πρωτίστως οι οικονομικές αλλά και οι γεωπολιτικές.

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος επιμένει στην προώθηση της συγκεκριμένης ιδέας του στις ΗΠΑ κατά τις επαφές που έχει με παράγοντες της ομογένειας αλλά και του αμερικανικού επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου. Μάλιστα παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να μεταφέρει την πρότασή του και στον πρόεδρο Ομπάμα, που θα τον επισκεφτεί το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στον Λευκό Οίκο. Επίσης του είπε ότι θα του ετοιμάσει σχετικό φάκελο για να τον έχει μαζί του στις 16 Απριλίου, στη μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στον Λευκό Οίκο για τα θέματα της ελληνικής ομογένειας.Η ιδέα Καμμένου για συνεκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων με τις ΗΠΑ άναψε «φωτιές» στο Διαδίκτυο, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν αμέσως ζητώντας από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει εάν οι απόψεις Καμμένου απηχούν και τη θέση της κυβέρνησης.
Δήμος Βερύκιος-EΘΝΟΣ