22 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕΙΦΕΤΙΝ ΓΚΙΟΥΡΣΕΛ Η διαφθορά φρέναρε την τουρκική οικονομία

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η τουρκική οικονομία.Οταν οι θεσμοί ωχριούν μπροστά στην αυταρχική δομή της κυβέρνησης, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα
Οταν οι θεσμοί ωχριούν μπροστά στην αυταρχική δομή της κυβέρνησης, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα
Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά ο Σεϊφετίν Γκιουρσέλ, διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% από περίπου 4% πέρυσι, και 8% ή 9% πριν από λίγα χρόνια.Σύμφωνα με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, αυτό οφείλεται σε εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες. Αναφορικά με τα... εσωτερικά της χώρας, σημειώνει ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης προς τους ξένους επενδυτές, ενώ προσθέτει ότι η εικόνα μιας χώρας όπου οι θεσμοί του κράτους δικαίου ωχριούν μπροστά στην αυταρχική δομή του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Μέση Ανατολή
Την οικονομία όμως επιβραδύνει και η κρίση στη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία», αναφέρει ο Γκιουρσέλ, «συνορεύει με χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι, ενώ δεν αναμένεται η κατάσταση να βελτιωθεί μέσα στη χρονιά». Για τον λόγο αυτόν, οι εξαγωγές προς τις χώρες αυτές δεν αναμένεται να σημειώσουν σημαντικές επιδόσεις. Ως εκ τούτου οι ελπίδες στρέφονται προς την ΕΕ, ωστόσο και εκεί ο Τούρκος οικονομολόγος διακρίνει εμπόδια, καθώς «ούτε φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να έχει θετικές επιδόσεις».Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να καταστεί η Τουρκία μία από τις 12 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2023, ωστόσο, η κατασκευαστική έκρηξη απέτυχε στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, το εξωτερικό χρέος έχει αυξηθεί, ενώ και οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν επενδύσεις τους από τη χώρα.Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs, η Τουρκία παραμένει μία από τις «καλύτερες» αναδυόμενες οικονομίες, μαζί με την Ινδία και την Ταϊβάν. Η πτωτική τάση στην τιμή του πετρελαίου αποτελεί, σύμφωνα με οικονομολόγους, εξαιρετική ευκαιρία για να επενδύσει κανείς ακόμη στην Τουρκία, μολονότι ο Γκιουρσέλ εκτιμά ότι «το φθηνό πετρέλαιο δεν μπορεί να διορθώσει τα χρόνια, δομικά προβλήματα της Τουρκίας, ούτε και να επιφέρει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ